Vraagprijs Limburgse woningen in jaar tijd enorm toegenomen

Foto ter illustratie © iStock
De gemiddelde vraagprijs van in Limburg te koop aangeboden woningen is in het laatste kwartaal van 2021 flink gestegen ten opzichte van een jaar eerder.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat verkopers gemiddeld 11,6 procent meer voor hun huis vroegen dan verkopers twaalf maanden eerder. Ook was de verkoopprijs in Limburg gemiddeld 7 procent hoger dan de oorspronkelijke vraagprijs.

Positiever over de woningmarkt

Al sinds 2015 stijgt de gemiddelde vraagprijs van koopwoningen. Volgens het CBS zijn er verschillende, mogelijke oorzaken voor de toename van de afgelopen jaren. Allereerst is er het positieve sentiment op de woningmarkt. Woningverkopers zien dat de uiteindelijke verkoopprijzen enorm stijgen en dus durven ze zelf een hogere prijs te vragen. Ook is er mogelijk sprake van een inhaalslag. Vóór 2015 was een economische crisis en was het niet aantrekkelijk om je woning te verkopen. Daardoor bleven eigenaren zitten waar ze zaten.
De gemiddelde vraagprijs ligt nog altijd onder de verkoopprijs. Vooral in de regio in en rondom Maastricht is het verschil tussen de vraag- en verkoopprijs groot. "Dat kan een bewuste tactiek van makelaars zijn, zodat uiteindelijk een groter percentage boven de vraagprijs uitkomt", zegt hoofdeconoom bij het CBS Peter Hein van Mulligen.