Na groot beeld Amalia nu miniatuurversies in de maak

Een kleiner beeldje van prinses Amalia © Johan Vlemmix
Na het metershoge Amaliastandbeeld laat Oranjefan Johan Vlemmix ook kleinere beeldjes van de kroonprinses maken.
Nederlands bekendste Oranjebewonderaar schonk prinses Amalia (18) tijdens Koningsdag in Maastricht een standbeeld op sokkel van drie meter hoog. "Er waren zoveel reacties uit het land. Fans vonden het super dat ik dit gedaan heb en nu komen er miniatuurversies", vertelt Vlemmix.

'Eerste exemplaren klaar'

Zelfs vanuit Duitsland zijn er volgens Vlemmix fanatiekelingen die een kleiner beeldje van de toekomstige koningin van Nederland willen bemachtigen. "Amalia is daar heel populair." De 63-jarige Brabander, die meerdere panden in Limburg bezit, laat 500 kleine Amaliabeeldjes produceren. "Ze worden in Italië gemaakt en de eerste exemplaren zijn al klaar."

Betaalbaar voor iedereen

Het grote beeld is een 3D-print en gemaakt van kunststof. Dat betekent dat het beeld laagje voor laagje is opgebouwd. De minibeeldjes - die ongeveer 30 centimeter hoog zijn - worden niet geprint, maar geperst. "Dat gaat sneller. Anders wordt het ook allemaal te duur. Je wil de mensen iets gunnen en ik wil er geen geld aan verdienen. Ze moeten voor iedereen betaalbaar zijn", vindt Vlemmix.

Koninklijke winkel

Wanneer de eerste lading in Nederland aankomt en waar de beeldjes te koop worden aangeboden, moet de fan van het koningshuis nog uitzoeken. "Misschien online of biedt iemand zich aan om ze in een winkel te verkopen. Of ik begin een eigen koninklijke winkel in Limburg", aldus de zestiger.

Beeld staat in Beek

Zijn gigantisch cadeau aan de kroonprinses staat voor nu nog in Beek. Zodra Amalia een seintje geeft waar ze het beeld wil hebben, kan zijn 'presentje' vervoerd worden.
Bekijk hier de beelden terug van het levensgrote standbeeld van Amalia: