Provincie onderzocht samenwerking met vliegveld Luik

Een vrachtvliegtuig landt op Bierset, een ander staat te wachten voor vertrek © ANP
De provincie Limburg blijkt in 2021 de mogelijkheden te hebben willen onderzoeken naar een samenwerking op logistiek gebied met vliegveld Bierset bij Luik, de haven van diezelfde stad en branchevereniging Wallonië Logistics.
Een woordvoerder van de provincie zegt dat door de val van het college een voorgenomen gesprek nooit heeft plaatsgevonden. Onder het huidige college zijn op dit moment geen plannen om een samenwerking te onderzoeken. Volledig afgeschoten is het idee evenmin.

Geïnformeerd

Een mogelijke samenwerking was onderwerp van gesprek op het moment dat de provincie werd geinformeerd over de uitbreidingsplannen van vliegveld Luik. Al in februari 2021 heeft Luik Airport een online presentatie gegeven, waarin werd gemeld de komende twintig jaar 591 miljoen euro in de luchthaven te investeren. Volgens de Walen leidt een toename van het aantal vluchten tot 7000 nieuwe banen in de regio. Pas afgelopen week leidde dit tot ophef.
Een aantal gemeenten in Nederlands- en Belgisch-Limburg is in verzet tegen deze plannen gekomen. De luchthaven wil in een nieuwe vergunningaanvraag ruimte voor meer vluchten, wat meer geluidsoverlast veroorzaakt. Begin deze week kondigden de gemeenten aan een advocaat in de hand te nemen om die zaak te volgen.

Diplomatie

Het provinciebestuur kiest voor een andere weg. Een woordvoerder laat weten 'in te zetten op een diplomatiek proces'. Inmiddels heeft de provincie Limburg aan het Waalse vliegveld gevraagd om hen als belanghebbende te beschouwen. Er is gevraagd om Limburg actief en tijdig te blijven betrekken rondom de vergunningsaanvraag.