Huidige coalitie wil door in Voerendaal

Het gemeentehuis in Voerendaal © Google Streetview
Een voortzetting van de huidige coalitie is voor de gemeente Voerendaal de meest voor de hand liggende optie. Democraten Voerendaal neemt het voortouw in het formatieproces met CDA en PvdA.
Dat is de conclusie van de informateurs die na de gemeenteraadsverkiezingen met alle partijen in Voerendaal in gesprek zijn gegaan.

Beloning

Volgens de informateurs hebben de kiezers de coalitiepartijen tijdens de verkiezingen beloond. Democraten Voerendaal werd daarbij de grootste partij en kon rekenen op een groei van vijf naar zes zetels. Het CDA en de PvdA zijn qua aantal raadsleden gelijk gebleven. Deze drie partijen zullen de komende raadsperiode dus hoogstwaarschijnlijk samen verder gaan.

Raadsbreed werkt niet

Na de verkiezingen van 2018 zetten de fracties nog in op een raadsakkoord waarbij álle partijen betrokken waren. De wethouders werden toen geleverd door Democraten Voerendaal, PvdA en CDA. Die opzet is niet succesvol gebleken, stellen ook de informateurs. Een andere optie zou een nieuwe coalitie zijn bestaande uit VVD, D66 en/of Voerendaal Actief, aangevuld met één van de huidige coalitiepartners. Daarbij geldt wel dat het vertrouwen tussen sommige partijen opnieuw opgebouwd moet worden. 'Het is nog dun', schrijven de informateurs daarover.