Belfeldenaren zijn overlast champignonfabriek beu

Afbeelding ter illustratie © iStock
Omwonenden van champignonbedrijf Scelta Umami in Belfeld zijn de geuroverlast rond de fabriek beu. De laatste tijd zijn hierover bij de gemeente Venlo tientallen klachten binnengekomen.
De buurt wil actie en heeft daarom de hulp ingeroepen van Belfeldse gemeenteraadsleden.

Luchtwegklachten

De familie Van Hoorn woont al jaren in de buurt van de fabriek. Buiten zitten gaat al tijden niet meer. Dat geldt ook voor het ophangen van de was of buiten bezoek ontvangen. Lyzet van Hoorn heeft al jaren last van luchtwegklachten en dat wordt door de geuroverlast alleen maar erger, zegt ze. "Ik krijg er lichamelijke klachten van. Als de geur sterk is, heb ik al mijn holtes dichtzitten. Het is zo erg dat ik er hoofdpijn van krijg. Ik kan het niet bewijzen maar sinds het bedrijf hier zit, heb ik al vijf keer een longontsteking gehad."

Eén oplossing

Volgens haar is er dan ook maar één oplossing mogelijk. "Dat bedrijf moet snel weg. Ik begrijp niet dat het mogelijk is dat zo'n bedrijf dicht tegen een woonwijk mag worden gebouwd", zegt Van Hoorn.

Politiek

VVD-raadslid Inge Simons woont zelf in de stankcirkel van de fabriek en herkent het probleem: "De laatste tijd zorgt dit ervoor dat we minder buiten zitten en dat hoor ik ook van andere mensen in de straat." Ook EENLokaal-raadslid Leon van den Beucken wordt hierover met grote regelmaat aangesproken. "Het is echt vieze lucht. Hoe verder van de bron, hoe minder herkenbaar de geur is als champignongeur. Sommige mensen spreken over verbrande autobanden of een chemische lucht", licht hij toe.

Maatregelen

Scelta Umami geeft aan te werken aan een oplossing voor de overlast in Belfeld. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat op korte termijn al maatregelen worden getroffen die de overlast flink moeten verminderen. Zo wordt het waterbassin van het bedrijf leeggepompt. Ook wordt het bassin uitgegraven en de grond ervan afgevoerd. Scelta Umami gaat het waterbassin daarna permanent schoonhouden. Door tijdelijke aanpassingen hoopt het bedrijf de overlast in de tweede helft van juni te hebben verminderd.

Vergunningen

Voor een definitieve oplossing zijn volgens het champignonbedrijf meer ingrijpende maatregelen nodig. Zo wil het bedrijf een overkapping bouwen zodat de deuren langer gesloten kunnen blijven en wil het de afvoer van champignonvocht naar het waterbassin aanpakken.
Voor deze aanpassingen heeft het bedrijf een omgevingsvergunning nodig. Het aanvragen en verwerken van die vergunning kan volgens de gemeente Venlo wel een paar maanden duren. Een woordvoerder laat weten dat Venlo de geursituatie meeneemt bij het verlenen van toekomstige vergunningen. In nieuwe vergunningen moeten ook hardere normen komen voor geuroverlast en een verplichting tot een geuronderzoek.

Actie

De Belfeldse raadsleden vinden dat de gemeente hier nu al op moet inspelen. "Onder voorwaarden kan de gemeente snel die vergunning afgeven", zegt Simons. "Het kan niet zo zijn, dat komende zomer een heel dorp binnen zit, omdat een vergunningstraject op het gemeentekantoor zo lang duurt. Zeker hier niet, omdat er geen beren op de weg zitten om die vergunning tegen te houden."