Geëmotioneerde Gündogan: 'Kreeg dickpics op eerste werkdag'

Nilüfer Gündogan staat de pers te woord © NOS
Nilüfer Gündogan vond dinsdag bij haar terugkeer in de Tweede Kamer verschillende dickpics en andere ongepaste post met 'bizarre seksuele verzoeken' van mannen in haar post.
De politica, die in Weert opgroeide, stond na haar terugkeer in de Tweede Kamer in tranen de pers te woord.

Seksuele verzoeken

"Ik moet zeggen dat ik toch een beetje van de leg ben. Ik krijg zelfs hier op mijn werkplek ongepaste post. Letterlijk dickpics die ik in mijn inbox krijg en mannen die allerlei bizarre seksuele verzoeken doen. Dat doet wat met je. Dessalniettemin is dat niet de reden dat ik hier vandaag ben. Ik ben hier vandaag om mijn werk voor de Kamer weer voort te zetten", zegt Gündogan.

Ongewenst gedrag

Haar voormalige partij Volt schorste Gündogan in februari nadat de partij meerdere meldingen van ongewenst gedrag had gekregen. Ze werd later uit de fractie gezet. Toen ze dat besluit aanvocht bij de rechter en tevens aangifte deed van laster en smaad, werd ze geroyeerd als partijlid. Gündogan zat maanden ziek thuis. De komende tijd gaat ze als eenpersoonsfractie aan de slag.

Verraad

Als reden voor haar emoties noemt ze traumatische herinneringen aan haar gewelddadige vader: "Een psychiater heeft me destijds uitgelegd dat dat gewoon veraad was. En dit is nu ook verraad. Ik word beticht van dingen die ik niet heb gedaan en krijg ook niet de kans om te bewijzen dat ik het niet heb gedaan. Dat knaagt."

Tijd is rijp

Volgens de Weertse komt haar terugkeer in de politiek niet te vroeg: "Helemaal zeker weet je het niet. Achteraf kijk je een koe in de kont. Maar ik vond het goed om nu terug te keren."