Politie rolt grasmaaierbende op: vier arrestaties in Limburg

De gestolen goederen werden met name op het platteland in heel Nederland op grote schaal weggehaald bij mensen thuis. © Politie
De politie heeft dinsdag in alle vroegte vier mannen in Limburg opgepakt in een groot onderzoek naar tientallen diefstallen van onder meer zitgrasmaaiers, sproei-installaties en gereedschap.
Tijdens de actie viel de politie woningen in Venray en Lomm binnen. In Venray is een man (27) aangehouden en in Lomm sloeg de politie een 30-jarige man in de boeien. Naast deze arrestaties zijn ook een 31-jarige man uit Haelen en een Roggelnaar (32) opgepakt, omdat ze volgens de politie gelinkt worden aan dit grootschalig onderzoek.

'Deze groepering aanpakken'

Verder zijn er op locaties in Sint-Anthonis, Someren, Uden en Wanroij invallen gedaan en aanhoudingen verricht. In totaal zijn er negen mannen gearresteerd. De opsporingsdiensten spreken van een criminele organisatie en kregen de bende zo'n 1,5 jaar geleden in beeld. "We waren erop gebrand om deze groepering aan te pakken. Niet alleen in onze regio, maar verspreid door bijna heel Nederland werden op grote schaal zitgrasmaaiers, gereedschap en sproei-installaties weggehaald bij mensen thuis", legt een teamleider van het onderzoek uit.

Voor de deur staan en aanbellen

Maar hoe ging de landbouwvoertuigenbende te werk dan? Heel simpel: bij de mensen aanbellen en vragen om oud ijzer of als er niemand thuis was, haalden de criminelen de spullen weg. Een woordvoerster van de politie zegt dat de aangiftes aanleiding waren om een onderzoek op te starten. Vanuit het hele land meldden gedupeerden zich bij de politie.
"De recherche is aan de slag gegaan met diverse onderzoekstechnieken en kwam bij deze verdachten uit. Zo zijn de mannen uit Haelen en Roggel aangehouden, omdat er in Someren spullen zijn aangetroffen", vertelt de politiewoordvoerster.

Voor veel geld doorverkopen

De criminelen sloegen vooral op het platteland toe. De bende haalde zitmaaiers uit garages en schuren en verwijderde alle stickers van de voertuigen. Vervolgens werd alles schoongespoten en plakten de dieven nieuwe plakkertjes op de zitmaaiers. Uiteindelijk werden ze voor enkele duizenden euro's per stuk doorverkocht.

Verschillende partijen in actie

Naast de politie en het Openbaar Ministerie (OM) waren ook de Douane en de Dienst Specialistische Operaties (DSO) van de Landelijke Eenheid betrokken bij de actiedag. Volgens de politiewoordvoerster wil de Douane enkele in beslag genomen goederen onderzoeken. De DSO -richt zich onder meer op afgeschermde operaties - zette speciaal apparatuur en speurhonden in, waarmee gezocht werd naar grote geldbedragen.
Wat precies in beslag genomen is, maakt de politie later bekend.