Buurt in verzet: schimmel, vocht en ook nog huurverhoging

Afbeelding ter illustratie
Schimmel, vocht, slechte isolatie en toch huurverhoging. Inwoners van de wijk Versiliënbosch in Heerlen protesteren. Ze eisen renovatie van hun woning of het schrappen van de huurverhoging.
De meeste bewoners zeggen al jarenlang te klagen bij woningbouwvereniging Woonpunt. "We krijgen geen voet aan de grond, daarom zoeken we nu maar de publiciteit", zo vertelt Manuela Cörvers. In negen straten zijn de voorgevels van de huizen bedekt met grote spandoeken als protest.

Solidariteit

Clara Cörvers leidt ons rond in haar oude mijnwerkershuisje, waar de schimmel in de kelder inderdaad goed is te zien. "Ik ga niet meer zonder mondkapje de kelder in, daarvoor ben ik te ziek", aldus Clara, die lange tijd twijfelt of ze haar verhaal wel wil doen. "Ik hoop nu op een nieuwe woning en misschien krijg ik die straks niet meer als ik nu iets zeg", zo is haar angst. Maar solidariteit met de overige buurtbewoners brengt haar over de drempel.

Mijnwerkershuisjes

De spandoeken vallen op in de charmante volkswijk in Heerlerheide. "Mensen wonen hier graag, het is een gezellige wijk van oude, knusse mijnwerkershuisjes", zo zegt buurtbewoner Cisco Fernandez. "De woningbouwvereniging doet ook wel haar best, maar het is niet genoeg. Kijk hier tegenover. Daar wordt nu gegraven om te achterhalen waardoor dit huis zo vochtig is. Daar wonen twee jonge kinderen, waarvan een met ademhalingsproblemen."

Energiekosten

Naast de aangekondigde huurverhoging, maken de bewoners zich vooral zorgen over de energiekosten. De huizen zijn slecht geïsoleerd, vaak nog met enkel glas. Niet alleen ongunstig voor het klimaat, maar ook slecht voor de beurs. "We krijgen het hier in de winter niet warmgestookt", zo weet Manuela. "Dat gaat ons ook al veel extra geld kosten met de hedendaagse energieprijzen."

Woonpunt

De woningcorporatie Woonpunt wil dinsdag nog niet reageren. De organisatie spreekt dinsdagavond met de bewoners over de klachten.