Rotterdamse drugsrunners moeilijk te verslaan: 'Komen terug'

De Rotterdamse haven, waar ieder jaar duizenden kilo's cocaïne binnenvaren. © ANP
Rotterdamse drugscriminelen zorgen al jaren voor onrust in Limburg en voor justitie was dat in 2020 reden om in te grijpen. Er volgden tientallen arrestaties, maar het probleem bestaat nog altijd.
Dinsdag kwamen de laatste verdachten uit de vorige arrestatiegolf voor de rechter.

Geen gevangenis

Oussama Z. (27), Salah-Eddine E. (30) en Brahim H. (28) hebben volgens justitie een criminele organisatie gevormd, die in 2019 en 2020 cocaïne en heroïne heeft verkocht in Kerkrade en omgeving. Daarbij zouden ze zijn ondersteund door Fouad (33), de broer van Salah-Eddine. De aanklaagster eiste celstraffen tot twee jaar en daarbovenop geldboetes van 10.000 euro.
De mannen gaan niet terug naar de gevangenis bij deze eis; een groot deel van de straf is voorwaardelijk en het overige deel zaten ze in voorarrest uit. De aanklaagster was daarmee mild. Ze hield rekening met verstreken tijd sinds arrestatie én verbeterd gedrag van verdachten. Advocaten Peer Szymkowiak, Haroon Raza en Johan Mühren pleitten op vrijwel alle punten voor vrijspraak.

Harde realiteit

Op 24 mei doet de rechter uitspraak en daarmee is één van de laatste dossiers uit de Rotterdammers-aanpak van justitie in 2020 afgerond. 'Project Rotterdam' leverde 44 arrestaties op. "Helaas is het ook de realiteit dat als er drie worden opgepakt, we diezelfde avond weer drie nieuwe mensen uit Rotterdam terugzien", zei de aanklaagster dinsdag tijdens het proces.

Op eigen kracht

Het onderzoek dat in 2020 resultaten opleverde, was een Limburgs onderzoek. Justitie in onze provincie werd daarbij niet of amper ondersteund door collega's uit Rotterdam en omgeving. Dat maakte het moeilijk om na de arrestaties in Limburg dieper door te dringen in drugsnetwerken die vaak vanuit de havenstad worden aangestuurd.
Daarnaast kampen politie en justitie in Limburg met een fors capaciteitsprobleem. Dat betekende bijvoorbeeld dat het even rustig was in regio Parkstad, waar 'project Rotterdam' zich met name op richtte, maar dat de problemen zich simpelweg verplaatsten richting Geleen. Er was vervolgens geen mankracht om de drugscriminelen ook daar aan te pakken.

Limburg verboden

Veel van de gearresteerde Rotterdammers zijn wel veroordeeld. Eén van de belangrijkste facetten van die veroordeling is een gebiedsverbod. Sommigen mogen de komende maanden of jaren niet meer in de Parkstad-regio komen, anderen hebben zelfs een verbod gekregen voor de hele provincie. Dat moet ze ervan weerhouden de handel in de grensregio weer op te pakken.