Maastrichtse soliste breekt door hokjes

Zangeres Dorona Alberti © Dorona Alberti
Ze begon al op haar veertiende als zangeres in de Duitse industrial metalband KMFDM. Na een zoektocht vol obstakels werd Dorona Alberti de zangeres van Nederlands bekendste lounge jazzband: Gare Du Nord.
Nu treedt ze op met de theatershow 'The Music from James Bond' door heel Nederland, zowel met het Metropole Orkest als met haar eigen ensemble onder leiding van pianist Charly Zastrau.

Duitsland & Amerika

Alberti - overigens geen familie van Willeke - zingt al sinds haar zevende jaar en dat is voor haar een vanzelfsprekendheid. Ze is zelfs als zevenjarig meisje al te horen in één van de tracks van de Duitse industrialband 'KMFDM' ('Kein Mehrheit Für Die Mitleid') waar later onder meer Nina Hagen ook gastvocalen zal verzorgen. De Maastrichtse komt terecht bij de band via de partner van haar tante en later een vriend van haar moeder, die leden van de band kennen. Uiteindelijk zal ze op zeven albums van de band te horen zijn en reist ze regelmatig naar Duitsland en later Amerika voor studio opnames.

Zoektocht

Dat zingen, Alberti's passie, ooit een betaalde baan zou kunnen worden, daar stond de soliste niet bij stil. "Ik dacht dat ik iets moeilijks moest gaan doen, zoals alle jonge studenten in die tijd mezelf uitvinden, dus ik ging theaterwetenschappen studeren", vertelt ze.
Op haar negentiende verhuist ze van Maastricht naar Amsterdam om daar Theaterwetenschappen te studeren. Ze kampt dan al langer met stemproblemen die het gevolg zijn van stembanden die niet goed sluiten. Ze ondergaat daarom een operatie, waardoor ze zes weken niet mag praten. Ze stopt met de studie en begint later nog aan de theaterafdeling van het conservatorium in Antwerpen. In Rotterdam studeert ze een jaar lichte muziek aan het conservatorium, waarnaast ze ook nog de studie Cultureel Maatschappelijke Vorming doet. Voor die laatste studie haalt ze haar propedeuse, maar de muziekstudies rondt ze niet af. "Ik voelde me nergens thuis, ik werd in hokjes gestopt, maar daar paste ik niet in", vertelt ze. Het leidt zelfs tot faalangst. "Ik was niet goed in de theorie, maar wel in het improviseren en de praktijk. Ik werd gedwongen om een keuze te maken voor een richting waarin ik niet paste. Er werd heel erg gericht op netjes zingen, maar dat wilde ik eigenlijk niet."

Mental Striptease

"Toen zat het me zo hoog op een gegeven moment en heb ik besloten: nu mag niemand meer aan mijn passie komen." Eén van de docenten die haar worsteling op het conservatorium ziet en erkent, komt ze in 2004 opnieuw tegen. Hij -Bertus Borgers- is namelijk samen met Gerard Boontjes degene die in 1999 de Rockacademie in Tilburg opricht, waar Alberti in 2000 aan begint. Hoewel deze opleiding haar beter ligt, speelt muziektheorie haar ook hier parten. Daarom studeert ze in 2004 af aan de studie als ondernemer in plaats van muzikant. Dat doet ze met een eigen solotheaterproductie: Mental Striptease, waarmee ze besluit om artistiek vooral dicht bij zichzelf te blijven.

Gare Du Nord

Die keuze legt haar geen windeieren. Ondanks haar worsteling met bepaalde vakken valt ze op bij docenten en muzikanten. Ze belandt daardoor in de band Briskey van docent Gert Keunen. In 2006 wordt ze gevraagd door Ferdi Lancee (die onder meer de hit 'Suzanne' schreef voor VOF de Kunst) om te komen zingen bij de duo-jazzformatie 'Gare Du Nord'. Met die band neemt ze het album 'Sex 'n Jazz' op, wat dubbelplatina zal worden en Nederlands best verkochte jazzalbum ooit is. Hierdoor boekt de lounge-jazzband ook grote successen binnen de mainstreamcultuur. Hoewel Alberti's vocalen aanvankelijk een live experiment van de band waren, blijft ze sindsdien het vocale middelpunt van de groep die tourt in binnen-en buitenland.

James Bond

Nieuwe muziek maken spreekt de eigenzinnige soliste aan, maar het bewerken van bestaande muziek is ook een grote passie. Zo heeft ze haar eigen productie 'Käsebrot' waarin ze Duitse nummers (zoals '99 Luftballons', 'Verdammt Ich Lieb Dich' en 'Unbeschreiblich Weiblich' in een ander jasje steekt. Samen met Hans Dulfer tourt ze vlak voor de coronacrisis nog mee als zangeres bij 'Dulfer Plays Blues'. Er ligt al sinds 2012 een wens bij Alberti om een hele show te wijden aan muziek uit James Bond films, maar dat idee krijgt pas vorm in 2019. Dat doet ze in een theatershow versie met een ensemble onder leiding van pianist Charly Zastrau en in een een andere versie met Tim Akkerman (voormalig zanger Di-rect) en het onvolprezen Metropole Orkest. Omwille van de Coronacrisis wordt een aantal concerten geannuleerd. "Dat was wel heel erg. We hadden uitverkochte concerten, waarvan een keer Carré. Ik ben natuurlijk heel blij dat we nu wel kunnen doorpakken, maar het voelt alsof het momentum voorbij is."

Doorstart

Maar moeilijke hordes nemen op weg naar een doel, daarin is de zangeres inmiddels geoefend geraakt. Ze laat zich dan ook niet weerhouden om door te pakken. Komend weekend staat ze in Theater aan het Vrijtof samen met Harmonie St. Petrus & St. Paulus uit Wolder. Daar zal ze een gastoptreden verzorgen waarin ze eveneens muziek uit filmklassiekers ten gehore zal brengen. En er staat komend jaar nog meer te gebeuren: Gare Du Nord maakt in het najaar en na een lange sabbatical een tour ter ere van hun 20-jarig bestaan. Daarnaast staat de zangeres samen met Tim Akkerman en het Metropole orkest op 15 juni ook nog in Theater aan het Vrijthof met´The Music From James Bond.´
Dorona Alberti is zaterdagochtend tussen 10.00 en 11.00 te gast in het radioprogramma L1 Cultuurcafé op L1 Radio.