Het Limburgse goud vers in Amsterdam

Limburgse asperges worden vers verkocht in Amsterdam © iStock
Het Limburgse goud, de asperge, is hier overal vers te krijgen. Maar in andere delen van het land moet je wat meer moeite doen. Behalve in Amsterdam.
Daar verkoopt Alex Zonneveld de groente in zijn winkel en om te zorgen dat wat hij verkoopt vers is, rijdt hij drie keer per week naar Limburg, vertelt hij in de L1 Nieuwsshow.

13,50 euro per kilo

Daarvoor rijdt hij naar de gemeente Leudal. "Ik haal het op wanneer de asperge net gesorteerd is. Dan neem ik wel een behoorlijke lading mee." Door de grote afstand, de lange reistijd en de hoge brandstofprijzen is de kiloprijs bij Zonneveld wel iets hoger met 13,50 euro.

Vraag stijgt ieder jaar

Per keer neemt Zonneveld voor een paar honderd kilo mee. "Dat hangt ook af van bestellingen van restaurants. Wel stijgt de vraag ieder jaar." Rondom Amsterdam wil hij de groente niet halen. "Dan is het niet vers. Door de veiling gaat er makkelijk 5 a 6 dagen overheen voor je ze krijgt."

Opvoeden

De Amsterdammers weten de asperges inmiddels te vinden maar Zonneveld heeft ze wel nog moeten opvoeden. "Ik zie ze vaak nog buiten de koeling liggen in supermarkten. Dan komt er al schimmel op of zijn ze uitgedroogd. Maar het gaat steeds beter."