Droogte: 'Je tuin kan nog wel even vooruit'

Foto ter illustratie © iStock
Het is al een tijdje droog en volgens Meteo Limburg komt er, op een kleine bui na, voorlopig geen regen van betekenis. Kan onze tuin dat wel aan?
Volgens tuinman Cyriel Lendfers is er nog geen reden tot paniek, zo zei hij in de L1 Nieuwsshow.

Accu

Er is nog genoeg vocht in de bodem van de winter volgens Lendfers. "Je moet de bodem zien als een accu. Het vangt water op en houdt het vast. Zeker als de aarde nog vast is, houdt deze goed vocht vast." Wel kun je met bijvoorbeeld compost en schaduw ervoor zorgen dat je bodem nog beter water opslaat volgens Lendfers.

Andere planten

Hoveniers kijken, volgens Lendfers, al bij het aanleggen van een tuin ook naar planten die beter tegen de droogte kunnen. "Een handige tip is kijken naar de kleur van de bladeren. Planten met een rood blad of grijsblauw blad, zoals lavendel en olijven, voelen zich goed in warme streken en kunnen goed tegen droogte."

Wat kun je zelf doen?

Lendfers raadt aan om tijdens het sproeien van je tuin eens te kijken of de planten wel goed staan. "Kan de plant tegen veel zon of kun je hem beter ergens anders zetten. En kun je nog iets toevoegen aan de bodem zodat deze het water langer vasthoudt?" Als je veel groen in de tuin hebt, is dat volgens Lendfers alleen maar goed. "Dat zorgt voor schaduw bij de bodem wat ook weer zorgt voor het langer vasthouden van water."
Volgens Lendfers is een volledig betegelde tuin niet zo handig. "Het water gaat dan direct het riool in."