CDA in Horst aan de Maas zet wethouder Geurts aan de kant

Gemeentehuis Horst aan de Maas © Google Street View
Het CDA in Horst aan de Maas heeft Elbert Joosten naar voren geschoven als wethouder in het nieuw te vormen college van B&W.
Daarmee wordt huidig wethouder Han Geurts aan de kant gezet. Geurts stond bij de verkiezingen in maart nog tweede op de kandidatenlijst van het CDA. Hij was de afgelopen vier jaar één van de twee wethouders van het CDA.

Teleurstelling

Geurts is dan ook erg teleurgesteld over de gang van zaken. Hij zegt van het CDA de mededeling te hebben gekregen dat ze zijn kandidatuur voor een nieuwe periode als wethouder niet steunen. "Ik ga niet over het besluit. Maar dat de CDA-raadsleden dit hebben genomen zonder eerst met mij in gesprek te gaan, doet me erg veel pijn", aldus Geurts.

Missen

Hij blijft in ieder geval aan totdat het nieuwe college is geïnstalleerd. Geurts laat in een verklaring weten al die verenigingen, stichtingen en hun vele vrijwilligers te bedanken voor de fijne samenwerking. "Jullie werk en inzet voor onze gemeente heeft mij de afgelopen vier jaar veel energie gegeven en dat zal ik gaan missen", zo Geurts.

Prestaties

Concreet verwijst hij ondermeer naar projecten als de renovatie van gemeenschapshuis ‘t Gasthoês en naar de stappen die zijn gezet in de verduurzaming van accomodaties, leefbaarheid, sport en cultuur. De beoogde wethouderskandidaat Elbert Joosten (61) was eerder van 2006 tot 2014 raadslid en fractievoorzitter van het CDA. Zijn partij spreekt van een ervaren en bevlogen kandidaat met hart voor Horst aan de Maas en haar inwoners.

Bijdrage

Zelf noemt Joosten het fantastisch de samenleving te mogen dienen als wethouder. "De samenleving vraagt om samenwerken en daadkracht om de grote uitdagingen als woningbouw, een dienstverlenende organisatie en een solidaire samenleving aan te kunnen. Ik heb er veel zin in om daar mijn bijdrage aan te leveren", verklaart Joosten.

Relatie verzwegen

Eerder werd al bekend dat lijsttrekker Rudy Tegels zich niet meer beschikbaar stelde voor een nieuwe termijn als wethouder. Hij legde vlak voor de verkiezingen van 16 maart zijn functie neer omdat hij een relatie met een medewerkster van de gemeente had verzwegen. Vorige week liet hij weten een nieuwe coalitie niet in de weg te willen staan en daarom met pijn in het hart had besloten af te zien van een hernieuwd wethouderschap.
De conclusie van het onderzoek naar de kwestie van de relatie met de ambtenaar laat tergend lang op zich wachten, zo zegt Tegels. Terwijl de coalitie-onderhandelingen vragen om duidelijkheid. De stap van Tegels was voor het CDA de directe aanleiding om zich te bezinnen op zijn wethouderskandidaat.

Nieuwe coalitie

In Horst aan de Maas wordt onder leiding van onafhankelijk informateur hoogleraar Theo Camps gewerkt aan de vorming van een nieuwe coalitie. Die zou net als de afgelopen bestuursperiode moeten gaan bestaan uit CDA, Essentie, D66/GroenLinks en de PvdA. Die is goed voor 20 van de 27 zetels in de gemeenteraad.
Wel moet het CDA kennelijk een wethouderspost inleveren. De partij bleef bij de verkiezingen wel de grootste maar zakte van 10 naar 7 zetels. Essentie en D66/GroenLinks behielden respectievelijk hun 5 en 4 zetels. De PvdA won als enige coalitiepartij en verdubbelde van 2 naar 4 zetels.