Leerlingen onderzoeken koloniaal verleden Euregio

Leerlingen uit de Euregio praten over het koloniaal verleden © L1
In het kader van een Euregionaal filmproject zijn leerlingen van het Grotius en het Broeklandcollege uit Heerlen op zoek gegaan naar het koloniale verleden in de Euregio Maas-Rijn.
De uitkomst van hun zoektocht werd vastgelegd in de documentaire Euregio postkolonia(a)l, die op maandag in première ging in de Royal in Heerlen. Aan het project hebben naast leerlingen van het Grotius en Broekland, ook scholieren van het Paul-Julius-Reuter Berufskollege uit Aken en GO! Next Level X uit Hasselt meegewerkt.

Bewustwording

Met de documentaire willen de makers het bewustzijn vergroten over de gebeurtenissen in de voormalige koloniën van Nederland (Indonesië), België (Belgisch-Kongo) en Duitsland (onder andere het huidige Kenia, Tanzania en Namibië). Daarnaast wordt stilgestaan bij de uitwerking van het koloniale verleden op de huidige maatschappij.

'Geen lieverdjes'

De zoektocht naar het koloniale verleden maakte indruk op de studenten. Onder hen Thijmen Hermans van het Grotius: "Van Nederland wist ik al veel. Maar van Duitsland en België niet. Het gevoel blijft hangen dat de Belgen nog een beetje erger waren dan de Nederlanders. In Congo ging het er heel gruwelijk aan toe. Maar ook de Duitsers en wij Nederlanders waren geen lieverdjes."

Actueel thema

Het koloniale verleden en alle misstanden die daar begaan zijn, hebben nog altijd hun uitwerking. "Denk maar aan de Black Lives Matter-beweging en ook de oorlog in Oekraïne", zegt Griet Cordemans, initiator van het project namens het Paul Julius Reuter Berufskollege in Aken. "Het is geen gezellig onderwerp, maar alle leerlingen geven aan dat ze veel geleerd hebben."

Jörgen Raymann

Speciale gast bij de première is cabaretier en tv-presentator Jörgen Raymann, die zelf een Surinaamse achtergrond heeft. "Het is broodnodig dat we het over het koloniale verleden hebben. Als we niet leren van de geschiedenis, zijn we geen knip voor de neus waard."
Raymann, wiens familiegeschiedenis ook voor een groot gedeelte in Roermond ligt, merkt dat er nog altijd veel polarisatie is binnen dit thema. "De hele Europese koloniale geschiedenis moeten we onder de loep nemen. Het rijkdom van Europa komt voort uit die tijd. Ik vind het belangrijk dat we ons dat realiseren. Het zorgt ook voor begrip. Ik ben Nederlander, maar als mensen mijn uiterlijk zien, vragen ze zich vaak af hoe ik Nederlander kan zijn. Door het verleden te begrijpen, snappen ze waarom ik hier thuis hoor. En dat het dus nergens op slaat als mensen tegen mij zeggen: rot op naar waar je vandaan bent gekomen."