Heerlense wijk kan nog dagen zonder gas zitten

Enexis is bezig in de Ingenieur Lelystraat in Heerlen om de gasleidingen te herstellen. © L1 (Pascal Courbois)
Bewoners van de Heerlense wijk Welten, waarbij al twee dagen zo'n 252 huishoudens zonder gas zitten, moeten nog even geduld hebben.
Volgens een woordvoerder van Enexis kan het namelijk nog een paar dagen duren voordat alle gasaansluitingen in de wijk weer werken.

Ingenieur Lelystraat

Netbeheerder Enexis streeft ernaar om in ieder geval alle aansluitingen in de Ingenieur Lelystraat maandagavond te hebben hersteld. Volgens Enexis zijn in deze straat de meeste huishoudens getroffen. Rond 17:45 uur liet Enexis weten dat 54 van de 67 aansluitingen weer voorzien zijn van gas. De 13 overige huishoudens die nog geen gas hebben, waren niet thuis.
De dagen daarna wordt er gewerkt in de andere straten in de wijk. "Het gaat bij deze huishoudens nog één tot twee dagen duren", aldus een woordvoerder. Het bedrijf benadrukt wel dat het langer kan duren als de herstelwerkzaamheden tegen zitten.

Lekkage

Zaterdagochtend ontstond er een lekkage in een waterleiding waardoor ook een gasleiding beschadigd raakte. Hierdoor kwam er veel water in de gasleiding terecht: "Met zogeheten vacüumwagens wordt het water uit de leidingen gezogen. Dat is een flinke klus, aangezien het water zich niet op een centrale plek bevindt, maar zich heeft verspreid over een groter gebied", schrijft de netbeheerder in een brief aan gedupeerde bewoners.
Na het wegpompen van het water en het dichtdraaien van de gaskraan, wordt gecontroleerd of het gas weer veilig kan doorstromen. Daarna wordt de leiding ook ontlucht.

Warm douchen en eten bestellen

Omdat honderden huishoudens nu al dagen zonder warm water zitten, heeft de gemeente Heerlen laten weten dat gedupeerde bewoners zich kunnen douchen op sportpark A Gene Bek. Dit kan maandag van 10:30 tot 21:00 uur.
Enexis laat tot slot in de brief weten dat klanten die maandagavond nog altijd niet kunnen koken, eten mogen bestellen bij Thuisbezorgd.nl op kosten van de netbeheerder.