Ook je hond moet tweemaal daags de tanden poetsen

Tanden worden gepoetst bij een hond © L1
Wij mensen worden geacht twee keer per dag onze tanden te poetsen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat die regel eigenlijk ook geldt voor je hond of kat. Tweemaal daags goed de tanden schrobben, kan namelijk een hoop problemen voorkomen.
Een dierenkliniek in Kerkrade heeft zich nu gespecialiseerd in tandheelkunde bij dieren.

Lusteloze hond?

"Als bacteriën vrij spel krijgen, dan kunnen ze zich verspreiden over het lijf en kan je huisdier te maken krijgen met onder andere hart- en nierproblemen", vertelt Maud Hamers, dierenarts met een specialisatie in tandheelkunde. "Ook kan het tandbot los gaan zitten en dat geeft dan pijnklachten en honden kunnen dan erg lusteloos worden. Mensen denken dan dat de hond gewoon oud wordt, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Soms lijkt de hond na een behandeling weer jaren jonger."

Speciale tandpasta

Volgens de dierenarts is het echt nodig om de tanden van je huisdier één tot twee keer per dag te poetsen. "Je hebt ook speciale tandpasta nodig. In tandpasta voor mensen zit fluoride. Omdat dieren de tandpasta niet uitspugen na het poetsen, is het nodig om speciale dierentandpasta aan te schaffen."

Tandplak

In principe is het tandenpoetsen vooral nodig bij honden en katten. "Bij bijvoorbeeld konijnen zit dit weer anders", vertelt Hamers. Als je er al mee begint als honden nog pup zijn, raken ze eraan gewend. Maar ook op latere leeftijd raadt Hamers aan om er mee te starten. Ze laat zien hoe het moet bij de dalmatiër Rio die op haar behandelbank staat. "Als je de lip optilt, kun je alvast aan de buitenkant beginnen. Dat is ook de plek waar de meeste kans is op tandplak."

Stinkbek

Volgens Hamers kun je al merken dat er actie nodig is wanneer je hond uit de bek gaat stinken. Dagelijks poetsen kan voorkomen dat grotere ingrepen nodig zijn. "Dan heb je kans dat een hond onder narcose moet. Dan heeft veel meer impact op het dier."