In Maastricht geeft Hoekstra antwoord op Poetin

Afbeelding ter illustratie
Meer wapens en meer sancties. Maar ook meer diplomatie richting Rusland. Daarvoor pleitte minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken maandag in Maastricht.
Hoekstra sprak in Maastricht op de Dag van Europa, de datum die exact gelijk valt met de jaarlijkse toespraak van de Russische president Poetin, waarin hij de Russische overwinning op Nazi-Duitsland in 1945 bejubelt.

NAVO

Poetin verwees in zijn speech ook naar de oorlog in Oekraïne en legde de schuld voor de oorlog opnieuw bij het NAVO-bondgenootschap. "Fabeltjes", aldus Wopke Hoekstra in de Maastrichtse Muziekgieterij. "We hebben te maken met een krachtmeting tussen democratie en autocratie."

Opening

Ondanks de harde woorden, koos Hoekstra nadrukkelijk voor een opening richting Rusland. Hij begon zijn toespraak in Maastricht met de herinnering aan de 'grote offers die Sovjetsoldaten brachten in de strijd tegen Nazi-Duitsland'. "Dat eerbetoon staat recht overeind", aldus Hoekstra.

Burgertop

's Middags sprak Hoekstra met deelnemers aan de onlangs gehouden Burgertop in Maastricht. Die hadden veel vragen, omdat onduidelijk blijft wat er met hun aanbevelingen gaat gebeuren. De Europese burgers in Maastricht pleitten in februari voor forse wijzigingen in het Europese buitenlandse beleid en de immigratieplannen. In het najaar krijgen de burgers te horen wat Commissie, Raad en Europees Parlement met hun aanbevelingen gaan doen.

Aandacht voor Europa

Tweede Kamerlid Mohammed Amhaouch is rapporteur voor de Conferentie over de Toekomst van Europa . "Mensen zeiden vooral: kan het ook wat transparanter in Europa? Neem ons mee in wat er gebeurt in de besluitvorming. Je ziet ook weinig wat er in Europa gebeurt, talkshows hebben er weinig aandacht voor. Maar burgers hebben wel behoefte aan laagdrempelige informatie over Europa. Daar hebben we nog huiswerk te doen."

Einde veto

Het eindrapport van de Conferentie over de Toekomst van Europa werd maandag in Straatsburg gepresenteerd aan de voorzitters van de Europese instellingen. "We nemen het serieus", zo meldde commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Zo pleitte Von der Leyen ondermeer voor het afschaffen van het vetorecht van individuele lidstaten in buitenlands beleid, net als de burgers in Maastricht. Hoekstra wil ook af van dat veto, maar niet op alle terreinen. In zijn speech sprak de minister uitsluitend over 'sancties en mensenrechtenverklaringen'. "Je kunt dat veto niet direct op alle gebieden van buitenlands beleid afschaffen", zo lichtte de minister toe in een interview met L1.

Macron

Een deel van de Maastrichtse aanbevelingen was ook te horen in de toespraak van de Franse president Emmanuel Macron, die de Conferentie aangreep om zijn Europese ambities uit te spreken. Net als de burgers in Maastricht wil Macron een Europese defensiemacht, een punt waar maandagmiddag ook in de brandweerkantine in Maastricht expliciet voor werd gepleit. Hoekstra ging mee in dat verhaal. "Er is een drieslag nodig: meer investeren, meer specialiseren en veel beter samenwerken."
Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken © L1 (Maurice de Heus)

Migratiepact

Tijdens de burgertop in Maastricht werd ook gesproken over migratie. Burgers wilden een veel eenduidiger Europees vluchtelingenbeleid, waarbij de criteria niet verschillen per lidstaat. Uitgeprocedeerde asielzoekers zouden niet meer moeten kunnen 'shoppen'. Ook Hoekstra pleit in Maastricht voor vergaande aanpassingen van dat migratiebeleid.
"De wens om naar Europa te komen zal in de komende decennia méér in plaats van minder worden. In de eerste plaats moeten we meer werk maken van het gezamenlijk beschermen van onze buitengrenzen. Daarnaast moeten we, voor diegenen van buiten Europa, opvang in de regio daadwerkelijk tot uitgangspunt maken. En tenslotte vraagt dit thema om onderlinge solidariteit tussen de lidstaten."
De hele toespraak van Hoekstra is hier te lezen en te bekijken.