Organisaties en omwonenden gaan protesteren bij MAA

Het vliegveld in Beek. © Jean-Pierre Geusens
Natuurorganisaties en omwonenden van luchthavens protesteren zaterdag 14 mei gelijktijdig bij Maastricht Aachen Airport (MAA), Schiphol en vier regionale luchthavens tegen de overlast en vervuiling door vliegverkeer.
Ze pleiten voor de krimp van Schiphol en voor de sluiting van de vliegvelden van Rotterdam, Lelystad en Maastricht.

'Overlast groeit weer'

De organisatoren stellen dat na een rustige periode tijdens de coronapandemie het vliegverkeer sinds enkele maanden weer toeneemt. "Nu ook de overlast weer groeit, beseffen bewoners hoe groot de impact van het overmatige vliegverkeer is op hun leefomgeving en gezondheid", schrijven ze op de website 14meimanifestatie.nl. Ze willen dat de politiek meer doet om burgers te beschermen.

Vreedzaam

Ze benadrukken dat de manifestaties vreedzaam zullen zijn en niet het doel hebben om de toegang tot de vliegvelden te hinderen. Er zijn sprekers en muziek en er zal een minuut stilte worden gehouden.

Steun van organisaties

De acties beginnen om 11.00 uur en duren tot 14.00 uur. Behalve bij Maastricht en Schiphol, zijn er ook protesten bij de luchthavens van Lelystad, Eelde, Rotterdam en Eindhoven. Onder meer Greenpeace, Extinction Rebellion, Urgenda en provinciale milieufederaties ondersteunen de protesten.