Man steelt 22 repen chocolade en moet twee weken brommen

Stockfoto. © iStock
Een 35-jarige man uit Den Haag is donderdag gearresteerd voor het stelen van 22 repen chocolade uit een Sittardse supermarkt. Hij is voor minstens twee weken naar de gevangenis gestuurd.
Een politiewoordvoerster bevestigt de aanhouding van de man.

Rijk verleden

Hoe vervelend een diefstal ook is voor getroffen winkeliers; er volgen doorgaans geen of slechts korte celstraffen voor daders. In dit specifieke geval liggen de kaarten anders. De Hagenaar kent een rijk strafrechtelijk verleden en staat in politiesystemen bekend als veelpleger. Hij had bovendien een voorwaardelijke ISD-maatregel openstaan. Daarom is zijn voorarrest nu met twee weken verlengd.

Boef op herhaling

Die maatregel is juist bedoeld voor mensen die blijven terugvallen in specifiek crimineel gedrag. Iemand die ISD krijgt, zit minstens twee jaar vast aan dat traject. Een aanzienlijk deel van die tijd zit de betreffende persoon in een gevangenis. De bajes in Sittard is één van de inrichtingen in Nederland waar ISD'ers worden gehuisvest.
Een rechter moet zich nu buigen over de zaak van de Haagse chocoladedief. Die moet bepalen of de dertiger de komende twee jaar aan zichzelf moet werken in een ISD-traject.