Kamervragen gesteld over per ongeluk vrijgelaten tbs'er

De gevangenis in Sittard. © Bas Dingemanse
Er zijn Kamervragen gesteld over de tbs'er die per ongeluk is vrijgelaten door de gevangenis in Sittard. Raymond Knops (CDA) heeft minister Franc Weerwind (Rechtsberscherming) om opheldering gevraagd.
L1 onthulde eerder dat de man, die jarenlang vastzat voor stalking en sinds 2020 in een tbs-kliniek zit, op straat was gezet.

Jaren gevangenis

De man heeft zich nooit kunnen neerleggen bij het einde van zijn relatie in 2013 en stalkt zijn ex-partner al jaren. Hij is daar meermaals voor veroordeeld, zat tussen 2015 en 2020 onafgebroken in de gevangenis en kreeg uiteindelijk ook een tbs-maatregel. Aan hem was de voorwaarde opgelegd dat hij vanuit de tbs-kliniek geen contact mocht opnemen met zijn ex-vriendin.

Toch geschreven

Hij stuurde echter toch brieven en werd gestraft met zeven dagen gevangenisstraf. Die moest hij in Sittard zitten. De gevangenis bleek echter niet op de hoogte van het feit dat het om een tbs'er ging én dat hij na de korte celstraf terug moest naar tbs-kliniek De Rooyse Wissel. Op 28 februari werd hij vrijgelaten. Hij meldde zich diezelfde dag uit eigen beweging bij de tbs-kliniek.

Gevaarlijke situatie

Volgens een woordvoerder van minister Weerwind kon dit gebeuren door 'onvoldoende uitwisseling van informatie tussen de diverse partners'. Hij stelde ook dat er inmiddels maatregelen zijn genomen, maar wilde niet kwijt wat die maatregelen precies inhouden.
Het Tweede Kamerlid uit Hegelsom wil alsnog antwoorden. De CDA'er is van mening dat 'het ongeoorloofd vrijlaten van een tbs’er een voor de maatschappij zeer gevaarlijke situatie kan opleveren.'