Editie 35 Moulin Blues: de blues leeft in Ospel

De festivalcamping van Moulin Blues in Ospel. © L1 (Peter Beeker)
Meer bezoekers dan ooit, een nieuw festivalterrein en afscheid van een oudgedienden op Moulin Blues. De blues leeft in Ospel.
Het vaste gras van boer Wim van Rooijen garandeert een stevige festivalweide.

Vast gras

Jos Stockmans, de technische man van Moulin Blues in Ospel, legt uit: "Deze grond kan wat hebben. Hier zak je niet zo snel weg. Vast gras betekent dat de boer hier geen andere gewassen poot. We hebben tijdens een eerdere editie wel eens gehad dat notabene de bierwagen vast kwam te zitten op het veld. Maar dat had ook te maken met de eigenwijze Franse vrachtwagenchauffeur."

3000 bezoekers

De sterren staan goed voor deze editie van Moulin Blues. De verwachting is dat meer bezoekers komen dan ooit. De organisatie schat twee dagen lang 3000 muziekliefhebbers te ontvangen.

Lang opgesloten

Het vermaarde bluesfestival heeft nieuwe heilige grond gevonden. De 35ste editie van Moulin Blues heeft zich iets verplaatst. Hoe dan ook, de vaste bezoekers weten het feilloos te vinden. "We mogen weer. Het is fantastisch dat je weer naar festivals kunt gaan. Te lang opgesloten. Zo voelde twee jaar corona", vertelt een bezoeker van de festivalcamping.

Vrijwilligers

Naard Vaes 'commandeert' een leger van 500 vrijwilligers. Na twee jaar stilte is het toch spannend of al die gratis krachten zich weer melden om de handen uit de mouwen te steken. "Dit festival leunt volledig op giften en vrijwilligers. Dat mag je best bijzonder noemen. Om eerlijk te zijn krijgen we daarvoor niet altijd de aandacht in de pers die we verdienen. Vind ik."

Huilen

De 'oerknal' in Ospel was in 1986. Moulin Blues werd in dat jaar gelanceerd. Inmiddels is het een genrefestival dat in de blueswereld zijn naam heeft gevestigd. Vooral Amerikaanse artiesten plannen Ospel in het schema van hun Europese tour. Van B.B. King tot Lester Butler. Inmiddels hebben veel grote bluesnamen hun gitaren en mondharmonica's laten huilen aan de kanaaloevers van de Noordervaart.

Fons Daamen

De blues zou de blues niet zijn als er niets te betreuren viel. Moulin Blues 2022 neemt ingetogen afscheid van Fons Daamen. De muziekprogrammeur van het festival overleed in maart op 67-jarige leeftijd. Daamen was vrijwilliger van het eerste uur en werkte ook als bestuurslid. In de bar van de backstage-ruimte, waar vrijwilligers en muzikanten op adem kunnen komen, staat een portret van hem. Fons Daamen wordt gemist maar de blues leeft in Ospel.