Aantal stalbranden daalt: Nederweert landelijk tweede

Bij een grote stalbrand in Nederweert kwamen in juni 2022 duizenden varkens om © Weertdegekte
Met acht stalbranden in de afgelopen acht jaar staat Nederweert op een gedeelde tweede plek, als het gaat om gemeenten waar de meeste stalbranden voorkomen.
Nederweert deelt deze twijfelachtige eer met Hardenberg in Overijssel. Sinds 2014 telde Barneveld maar liefst tien stalbranden, die gemeente spant daarmee de kroon.

4600 varkens

De heftigste stalbrand van vorig jaar woedde ook in Nederweert. In juni kwamen toen 4600 varkens om het leven. Met in totaal 29 stalbranden sinds 2014 doet Limburg het iets slechter dan het landelijk gemiddelde. In die periode werden vooral dieren in Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel getroffen door zulke branden, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars.

Veeteelt

In Limburg moest in die periode de brandweer behalve in Nederweert (met 8 branden) ook in Leudal (5 keer) vaak uitrukken voor een stalbrand. Ook in Venray, Horst aan de Maas, Venlo en Peel en Maas gingen meer dan één stal in vlammen op. Het zijn logischerwijs de provincies en gemeenten met veel intensieve veeteelt waar stalbranden het meest voorkomen.
Volgens het Verbond van Verzekeraars daalt het aantal stalbranden al enkele jaren. Dat komt omdat er verschillende maatregelen zijn genomen om de veiligheid te verbeteren. Zo moet de elektra in stallen nu elke vijf jaar worden gecontroleerd, om de kans op kortsluiting te verkleinen.