Velden haalt deze maand Gekke Maondaag in

Gekke Maondaag Velden © L1
Velden gaat in de hele maand mei de Gekke Maondaag, die in januari niet doorging, inhalen.
Het is voor het eerst in de geschiedenis van Gekke Maondaagsvereiniging De Wuilus uit Velden dat alle festiviteiten naar mei zijn verplaatst. De Wuilus kondigde het uitstellen van het feest in december vorig jaar aan toen het coronavirus weer de kop op stak.

Prins en optocht

Op 14 mei wordt tijdens het Prinsenbal een nieuwe prins uitgeroepen die op 21 mei een receptie zal houden. Van 28 tot en met 31 mei is er een vierdaags pleinfeest gepland met als hoogtepunt op maandag 30 mei de Gekke maondaagsoptocht die door de dorpskern van Velden zal trekken. In 2021 kon de Gekke Maondaag niet doorgaan vanwege het coronavirus. "We willen onze traditie niet nog eens stil leggen", liet Wuilus-voorzitter Harold Hafmans al eerder weten tegen L1. "Twee jaar op rij niks organiseren, is voor Velden geen optie. Dan dreigt een dood dorp en verlies je de binding onderling van wagenbouwers en carnavalsgroepen."

Seizoen

De Gekke Maondaag heeft alles weg van een carnavalsfeest, maar is van oorsprong niet verbonden aan het traditionele carnavalsseizoen. De Gekke Maondaag in Velden is ontstaan als lokaal antifeest van agrarische jongeren uit Velden. Het was een reactie op de eeuwenoude jaarlijkse gildefeesten van het Veldense St. Sebastianusgilde waar alleen getrouwde mannen en mannen ouder dan 30 jaar lid mogen zijn. De ongetrouwde Veldense, maar vooral Schandelose boerenknechten en -meiden wilden ook een jaarlijks feest en hielden een Gekke Maondaag, exact een week na de gildefeesten. In 1950 is er een vereniging opgericht en voor het eerst een prins uitgeroepen. Hoe oud de Veldense Gekke Maondaag precies is, weet niemand.
Ook de schrijvers van het geschiedenisboek 'Gekke Maondaag Binneste-Boete' uit 2009 hebben de exacte oorsprong niet kunnen vinden. Behalve Velden vieren ook Grubbenvorst en Lottum jaarlijks hun Gekke Maondaag.