Presentator ROZ en Omroep Limburg Ed Gerits (82) overleden

Ed Gerits aan het werk bij de ROZ © L1
In zijn woonplaats Wijnandsrade is oud-programmamaker en presentator van de regionale omroep Ed Gerits overleden. Hij maakte bijna 30 jaar radio-uitzendingen vooral over klassieke muziek, onder meer samen met collega’s Mathieu Zeyen en Sef Adams.
Spraakmakend waren de live uitzendingen van concertconcoursen van Limburgse fanfares en harmonieën en van het Wereld Muziek Concours Kerkrade.

Kritisch

Gerits benaderde de muziekwereld altijd vanuit zijn achtergrond als musicus en was niet bang om kritiek te uiten op de prestaties van Limburgse orkesten en dirigenten. Daardoor was hij niet altijd geliefd in de Limburgse fanfare -en harmoniewereld. Anderzijds wordt hij door velen gezien als belangrijke kracht in de ontwikkeling van de Limburgse muziekwereld in de jaren tachtig en negentig.

ROZ

Gerits studeerde aan het conservatorium Maastricht onder andere klassiek piano en begon in 1970 als muziekredacteur bij de Regionale Omroep Zuid (ROZ), de voorloper van Omroep Limburg en L1. Als pianist begeleidde hij regelmatig grote namen als John Bröcheler, Hubert Delamboye en John Janssen.
Gerits stopte zijn werkzaamheden bij de regionale omroep in 1999. Hij was al enige tijd ziek. Gerits is 82 jaar geworden.
L1 Radio staat zondag stil bij het overlijden van Ed Gerits tussen 18.00 uur en 21.00 uur. Dan wordt onder meer een uitzending herhaald van december 2020 waarin Emil Szarkowicz in het kader van 75 jaar Limburgse regionale omroep op bezoek gaat bij de oud-programmamaker.