Maastrichtse politicoloog over Pim Fortuyn: 'Bijzonder mens'

Pim Fortuyn tijdens de verkiezingscampagne in 2002. © ANP
"Hij kon zich dingen permitteren waar je achteraf van dacht: hoe is het mogelijk dat mensen dit gepikt hebben?", zegt de Maastrichtse politicoloog Nico Baakman over Pim Fortuyn. Het is vrijdag precies 20 jaar geleden dat Fortuyn werd doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum.
In de Nieuwsshow op L1 radio blikt Baakman terug op de periode waarin Fortuyn in opkomst was.

Verbaasd

Baakman herinnert zich nog goed hoe verbaasd hij was over bepaalde opmerkingen van Fortuyn. "Tijdens de campagnetijd hoorde ik hem een keer op de radio zeggen dat hij aan het sperma van een jongen kon proeven wat hij gegeten had. Toen ik dat hoorde dacht ik: dit is het einde van je carrière, je kunt dit niet maken. Maar het ging wel, niemand viel erover."
Volgens de politicoloog uit Maastricht wist Fortuyn bij veel mensen de juiste snaar te raken door problemen te benoemen waar andere politici het niet over hadden. "Veel mensen dachten: dit is iemand die weet wat onze problemen zijn en ze ook benoemt."

'Effect gering geweest'

Hoe het met de partij van Fortuyn (LPF) was afgelopen als hij niet was vermoord, vindt Baakman lastig om te zeggen. "Zonder hem is het effect van de partij gering geweest. Dat kwam door de mensen die hij om zich heen had gevormd. Zij bakten er niks van en gingen onderling ruziën."
Toch twijfelt de politicoloog of Fortuyn het uiteindelijk gered had in Den Haag. "Als hij niet vermoord was, had hij waarschijnlijk als winnaar van de verkiezingen kunnen gaan formeren. Maar de vraag is dan wel of hij een ploeg zou kunnen samenstellen die zijn programma handen en voeten had gegeven. Je kunt de verkiezingen winnen en de formatie verliezen."

Manier

Baakman ziet de manier waarop Fortuyn politiek bedreef ook duidelijk terug bij een aantal politici van nu. "De stijl van Fortuyn was personalistisch. Hij wilde als mens naar voren komen. Dat heeft uiteindelijk navolging gekregen bij onder meer Geert Wilders en Thierry Baudet."