Verdronken kasteel Elsloo virtueel te bezoeken

Het verzopen kasteel in Elsloo. © Streekmuseum Elsloo (Willem Pesch)
In de 17de eeuw werd het volledig opgeslokt door de Maas: het kasteel in Elsloo. Maar vanaf vrijdag is het verdronken kasteel virtueel te bezoeken op de plek waar het ooit stond, met augmented reality op je telefoon.
Dat kan tijdens de Archeo Route Limburg, een project van het Limburgs Museum, Rijkswaterstaat, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Provincie Limburg, Limburg Marketing en de Limburgse gemeenten.

Archeologisch speerpunt

"Het waren vooral adellijke heren die daar hebben vertoefd en een woontoren hebben neergezet. Op een heel strategische plek aan de Maas, want dan konden ze natuurlijk ook tol heffen", vertelt Anja Neskens van het Limburgs Museum over de geschiedenis van het kasteel in de Nieuwsshow op L1 radio.
Vrijdag wordt op de plek van het kasteel een archeologisch speerpunt geopend. "Dat is een ijzeren speer in het landschap die als toegangspoort naar het verleden dient. Met een mobiele telefoon duik je in de geschiedenis."

Restanten zien

Volgens Neskens kun je heel af en toe, als het water van de Maas heel laag staat, nog een aantal restanten van het kasteel zien. "Maar als je goed onderzoek wilt doen, moet je natuurlijk ook onder water gaan kijken. Dat is in 2004 gebeurd. Al die resultaten hebben een mooi verhaal opgeleverd dat nu voor het brede publiek te bekijken is."
Het kasteel in Elsloo is één van de tien speerpunten over het leven aan de Maas die onderdeel uitmaken van de Archeo Route Limburg.