MAA kan vluchten van te druk Schiphol overnemen

Drukte op Schiphol © Istock
Vanwege drukte en personeelstekort op Schiphol is de kans groot dat enkele vluchten komend weekend uitwijken naar vliegveld Maastricht Aachen Airport (MAA) in Beek.
Volgens MAA heeft de luchthaven ruimte om vluchten over te nemen van Schiphol, maar kan nog geen concrete aantallen noemen. Volgens een woordvoerster gaat het eerder om 'enkele dan tientallen vluchten'.

Oplossing

Schiphol wil onbeheersbare drukte voorkomen en overlegt met luchtvaartmaatschappijen over een oplossing, waarbij de nadruk ligt op het verplaatsen van vluchten. De grootste luchthaven van het land kampt met personeelstekorten bij de beveiliging en de afhandeling van bagage en passagiers.

Geschrapt

Vorig weekend vroeg Schiphol luchtvaartmaatschappijen om boekingen te schrappen zodat de vertrekhallen niet te vol zouden lopen. Tientallen vluchten werden geschrapt. Dat is voor komend weekend nog niet aan de orde, hoewel de luchthaven het ook nog niet volledig wilde uitsluiten.

Factoren

Hoeveel vluchten van Schiphol kunnen uitwijken naar andere vliegvelden hangt van diverse factoren af. Zo moeten er voor elke over te nemen vlucht berekeningen voor bijvoorbeeld het geluid gemaakt worden.