L1mburg Centraal: Na 3 jaar weer Bevrijdingsfestival

Na een uurtje proberen was het Bevrijdingsvuur dan toch aan © L1 (Frank Moonen)
Na 3 jaar viert Limburg de vrijheid weer als vanouds, Gijs Tuinman en de 5 mei-lezing, beiaardier Frank Steijns speelt in Washington en meer Limburgs nieuws

Na 3 jaar viert Limburg de vrijheid weer als vanouds

Voor velen was het tot voor kort een vanzelfsprekendheid. De oorlog in Oekraïne laat zien dat vrijheid en vrede dat niet zijn. Dus staan veel Limburgers op Bevrijdingsdag extra stil bij vrede en vrijheid. Op het Bevrijdingsfestival bijvoorbeeld, dat na drie jaar weer plaatsvindt. Donderdagmiddag werd in Roermond het vuur van de vrijheid ontstoken door gouverneur Emile Roemer en de burgemeester van Roermond, Rianne Donders.

Gijs Tuinman en de 5 mei-lezing

Wat heb jij nodig om je vrij te voelen? Die vraag stond centraal in de 5 mei-lezing van de Heerlense luitenant-kolonel Gijs Tuinman. Hij is Ridder in de militaire Willemsorde, de hoogste ridderorde die we kennen, en wil dat mensen zich inleven in elkaars gevoel van vrijheid, want vrijheid is volgens hem vooral een gevoel.

Beiaardier Frank Steijns speelt in Washington

Een Bevrijdingsdag met een heel bijzonder tintje voor de stadsbeiaardier van Weert. Frank Steijns speelt een vrijheidsconcert op de Arlington-begraafplaats in Washington. Op die plek liggen Amerikaanse oorlogshelden begraven en ook president John F. Kennedy. Het concert is georganiseerd door de Nederlandse ambassade.

Fototentoonstelling over vrijheid

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is toont de tijd waarin we leven weer aan. Denk maar aan de oorlog in Oekraïne, een oorlog met duizenden doden en miljoenen mensen op de vlucht. Het maakt de expositie die nu te zien is in de bibliotheek van Venlo nog actueler. De tentoonstelling toont familieportretten van vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Zij moesten vluchten vanwege ander oorlogsgeweld.

Anti-naziboek Venlonaar Julius Obermeier opgedoken

Nog een opmerkelijk verhaal over de Tweede Wereldoorlog, uit Venlo. De Duitse dichter Julius Obermeier vestigde zich in de jaren twintig van de vorige eeuw in Venlo met zijn gezin en werkte er als tolk en leraar. Deze week dook een bijzonder anti-naziboek op van zijn hand waarvan maar enkele exemplaren zijn overgebleven.

Tom Dumoulin op jacht naar podiumplek bij de Giro

Tom Dumoulin maakt vrijdag zijn rentree in de Giro d'Italia. Hij won 'm al eens in 2017, een jaar later werd hij tweede en nu gaat hij opnieuw op jacht naar een podiumplek. De eerste grote ronde van het jaar start in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Alle topploegen zijn inmiddels gearriveerd, en ook onze verslaggever Kim Langeslag. En zij heeft inmiddels al met Tom Dumoulin gesproken.

Max Verstappen, helemaal terug voor de titelstrijd

Het zag er aanvankelijk beroerd uit voor Max Verstappen, maar hij lijkt helemaal terug te zijn in de titelstrijd in de Formule 1. Dit weekend komt hij in actie op een gloednieuw circuit in Miami, in de Verenigde Staten. Sem Caelen en Xavier Maassen blikken in Pitlane vooruit.