Fototentoonstelling vluchtelingen actueel op Bevrijdingsdag

Volgens programmeur Anke Jacobs van de bibliotheek toont deze tentoonstelling dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. © L1 (Robert Janssen)
Door corona is de fototentoonstelling Family Portraits zo'n twee jaar later dan gepland te zien in de bibliotheek van Venlo, maar de oorlog in Oekraïne maakt hem actueler dan ooit.
De expositie toont familieportretten van vluchtelingen op Lesbos, voornamelijk uit Syrië. Ze tonen op deze Bevrijdingsdag dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

'Oorlog even vergeten'

De familieportretten zijn gemaakt door de Amerikaanse fotograaf Joey O'Loughlin. Zij liet de gevluchte gezinnen op Lesbos voor haar lens poseren. Volgens programmeur Anke Jacobs van de bibliotheek was dat een bewuste keuze. "De gezinnen hebben veel meegemaakt, maar ogen allemaal rustig. Dat is ook wat de fotograaf tegen ons zei, dat ze de oorlog even konden vergeten door gewoon met z'n allen op de foto te gaan."

Vrijheid in Nederland

De programmeur van de bibliotheek ziet een duidelijke link met Bevrijdingsdag. "Wij ervaren vrijheid als gewoon, maar deze mensen zijn door de fotoshoot een paar uur een klein beetje vrijer dan dat ze normaal zijn." Wat deze gezinnen uit Syrië meemaken, geldt volgens haar ook voor de miljoenen mensen die Oekraïne ontvlucht zijn.

'Thuisland missen'

De tentoonstelling toont ook fotos van gezinnen zoals ze nu zijn. De fotograaf zocht de gezinnen op in de plaats waar ze nu wonen. Volgens Yvonne Linssen van de bibliotheek is er een duidelijk verschil tussen de foto's. "In de gezichten van nu zie je meer droefenis. Hoewel ze vrij zijn, zie je wel dat ze hun thuisland missen."
De fototentoonstelling is nog de hele maand mei te bezoeken. Op 25 mei is er een speciale ontmoeting en kunnen bezoekers in gesprek met vluchtelingen en -organisaties.