Video: Het eigen gevoel van bevrijding 77 jaar na dato

De Markt in Roermond op Bevrijdingsdag. © L1 (Peter Beeker)
Bevrijdingsdag vieren we al sinds mei 1945. De Tweede Wereldoorlog is lang geleden maar het gevoel van 'eigen bevrijding' is voor veel mensen recent.
"Toen ik jaren geleden uit de kast kwam, toen heb ik me voor het laatst bevrijd gevoeld", vertelt een man die met zijn vriend door de stad loopt. Op de Markt in Roermond staat een microfoon van L1 en mensen delen op Bevrijdingsdag hun ultieme herinnering aan hun eigen persoonlijke bevrijding.

Verjaardag

Een Roermondenaar die met zijn hondje wandelt: "Eigenlijk ben ik iedere dag bevrijd. Na mijn pensioen voel ik iedere ochtend dat ik me goed voel en weer mag. Heerlijk."
Een gezin uit Heerlen heeft wel een hele bijzondere relatie met 5 mei. "Zestien jaar geleden werd onze zoon geboren op Bevrijdingsdag. Dat maakt 5 mei voor ons heel speciaal. Daarom zijn we nu ook met z'n allen in de stad."

COC

"Gisteren tijdens Dodenherdenking voelde ik me voor het laatst bevrijd", zegt een jonge vrouw. "Voor het COC mocht ik een krans leggen in Sittard. Dat is dankbaar en mooi dat we dat in dit land kunnen en mogen."

Feest

"Voor het laatst bevrijd gevoeld?" Een voorbijganger op de Markt hoeft niet lang na te denken over deze vraag. "Vandaag want het is feest en ik ga zo naar het Bevrijdingsfestival in de stad. Heerlijk. Heel veel zin in."