Drugsverdachten hielden zich tot arrestatie schuil op Ibiza

Op 9 november 2021 viel de politie binnen op een woonwagenkamp in Bergeijk. © ANP
Opsporingsdiensten zijn er in korte tijd in geslaagd twee Limburgers te arresteren op het Spaanse vakantie-eiland Ibiza. Het gaat om Conner S. (30) uit Brunssum en Heerlenaar Khalid 'Soes' B. (24), die gelinkt worden aan een internationale drugsorganisatie.
Justitie ziet met name Conner als een verdachte van formaat. Beide Limburgers zitten vast in Spanje tot ze aan Nederland worden overgeleverd.

Bekende familie

Advocaat Peer Szymkowiak bevestigt dat zijn cliënten zijn aangehouden, maar wil op dit moment niet meer kwijt over de zaak. Met Conner en Khalid zitten er inmiddels twaalf mensen vast in de omvangrijke drugszaak. Harry P. (32) uit Bergeijk, telg van een bekende Brabantse zigeunerfamilie, wordt door justitie gezien als de leider van het stel.
Ook zijn neef Stefano (19) zit vast. Zijn advocate Lotna Kleczewski wil niet ingaan op diens vermeende rol in het geheel. Verder duikt de naam van Ilias M. (29) op in het dossier. Hij is een bekende van de Limburgse politie; hij wordt ook verdacht in een grote drugszaak in Weert.

Pillen draaien

De zaak draait om vijf opslag- en productielocaties voor harddrugs. Er werden met name pillen geproduceerd. De werkplaatsen vond de politie in Eygelshoven en Tegelen, maar ook in het Duitse Kassel en Ruppach en net over de Belgische grens in Lanaken. Bovendien zou de organisatie hebben geprobeerd een zesde locatie te verkrijgen in het Belgische Zonnebeke.
De politie deed op 9 november 2021 een inval op een woonwagenkamp in Bergeijk. © ANP

Aan de touwtjes

De maandag aangehouden Khalid zou zich vooral met de drugslabs in Eygelshoven en Ruppach hebben bemoeid. Volgens justitie deed hij dat in opdracht van Conner en Ilias. Conner stond in de ogen van de aanklager in direct contact met vermeend bendeleider Harry en stuurde mensen aan. Dat gebeurde allemaal via versleutelde chatdiensten als Anom, EncroChat en SkyECC.

Talentvolle keeper

Waar Conner en Khalid inmiddels zijn ingerekend, speurt de politie nog naar een derde Limburger. Heerlenaar Alain C. (26) zou transporten voor de organisatie hebben uitgevoerd. De twintiger, ooit een talentvolle keeper in de jeugd van Fortuna Sittard en Roda JC, is voortvluchtig.
Hij is opvallend genoeg niet de enige verdachte in dit dossier voor wie ooit een glansrijke voetbalcarrière in het verschiet lag. Roland K. (22) speelde in de jeugd van PSV samen met bekende namen als Cody Gakpo en Jordan Teze.

Voorarrest verlengd

De rechter in Den Bosch boog zich deze week over het voorarrest van tien verdachten die al langere tijd vastzitten. Dat voorarrest is verlengd, tot onvrede van advocaten. Advocate Gitte Stevens (Ilias) betwist dat Anom-, Encro- en Sky-chats als bewijs gebruikt mogen worden. "Maar ook de rechtmatigheid van informatie waarmee dit onderzoek is gestart, staat ter discussie", zegt Stevens.