Bevrijdingsfestival eindelijk van start op nieuwe plek

Het Bevrijdingsfestival aan de voet van de Arlo-flat in Roermond © L1(Frank Moonen)
Na drie jaar is in Roermond weer een Bevrijdingsfestival van start gegaan. Voor het eerst wordt het in het Arlopark aan de Maas gehouden, en niet op de Markt in het centrum.
Het festival werd geopend met de aankomst van het Bevrijdingsvuur, dat in een estafetteloop vanuit Wageningen naar Roermond is gebracht. Het aansteken van de vlam in Roermond, even na 12:00 uur, had wel nog wat voeten in de aarde. Het kostte de nodige moeite voordat het Bevrijdingsvuur daadwerkelijk was aangstoken.
Na een uurtje proberen was het Bevrijdingsvuur dan toch aan © L1 (Frank Moonen)

Artiesten

Behalve gratis optredens van onder meer Duncan Laurence, Fiddler's Green en THC op de twee podia is er op het festivalterrein ook Plein van de Vrede waar gepraat kan worden met veteranen en wordt er een vrijheidsmaaltijd geserveerd. De organisatie verwacht zo'n 15.000 bezoekers.

Verhuisd

Het nieuwe festivalterrein zou in 2020 al in gebruik worden genomen, maar dat ging toen niet door vanwege de coronacrisis. Het Arlopark vervangt de Markt omdat die laatste plek te klein was voor het evenement. Bij verschillende edities moest het festivalterrein vanwege de grote drukte worden afgesloten. Om die reden overwoog het Bevrijdingsfestival zelfs een tijd om te verhuizen naar Sittard, maar na tussenkomst van de toenmalige gouverneur Theo Bovens werd gekozen voor een alternatieve plek in Roermond.