Vergist met gist: Sevenumse bakker geen Meesterbakker

Afbeelding ter illustratie © De Sevenumse bakker Bas Gommans
Het is de Sevenumse bakker Bas Gommans niet gelukt om de titel van Meester Boulanger binnen te halen. Na maanden oefenen heeft Gommans zich woensdag met zijn gist vergist.
Het broodnodige hulpmiddel om deeg te laten rijzen dat Gommans had meegenomen, was volgens een Facebookbericht van de teleurgestelde bakker niet meer goed. "Te ver op de houdbaarheidsdatum en daarbij had ik de gist zelf ook nog eens vergeten in de koelcel te leggen na examen dag 1", biecht hij eerlijk op.

Stress

De twee en een halve dag lange finale waarin hij zestien broden moest bakken, begon maandag. De eerste dag verliep foutloos, maar dinsdag ging het bergafwaarts. Door het gistprobleem kwamen de croissantjes niet goed uit de oven, en door de stress ging Gommans meer fouten maken. Uiteindelijk scoorde hij twee onvoldoendes op een totaal van 16 opdrachten. Desondanks was de jury volgens de bakker vol lof over het vakmanschap, de gebruikte technieken en het smakenpalet. "Alles klopte tot het eindproduct."

Titanenklus

De proef om Meester Boulanger te worden is een test waar een bakker zich niet zomaar aan waagt. In Nederland zijn op dit moment maar zeven bakkers die zich met de titel mogen sieren. Voordat een bakker het uberhaupt mag proberen, moet hij of zij al tien jaar ervaring hebben.

Voorbereiding

Gommans begon niet onvoorbereid aan de titanenklus. In februari stortte hij zich op de voorbereidingen. Sindsdien voerde hij het hele examen elf keer uit als oefening, zowel in zijn eigen bakkerij in Horst als op plekken waar hij niet zo bekend is.