Beiaardier Steijns op militaire begraafplaats Washington

Op de begraafplaats in Arlington liggen duizenden gesneuvelde Amerikaanse militairen © Istock
Een bevrijdingsdag met een heel bijzonder tintje voor Frank Steijns. De stadsbeiaardier van onder meer Weert mag donderdag tijdens een vrijheidsconcert spelen op het Netherlands Carillon op de militaire begraafplaats in Washington.
Het concert is georganiseerd door de Nederlandse ambassade en wordt gehouden op de Arlington begraafplaats.

Historische waarde

Op die plek liggen vele oorlogshelden uit de oorlogen waarin de VS betrokken was. Ook liggen er oud-presidenten zoals John F. Kennedy. Voor de 52-jarige Maastrichtenaar Steijns is het dan ook een enorme eer dat hij op die plek mag spelen op het carillon dat een grote historische waarde heeft. "Nederland heeft het carillon na de Tweede Wereldoorlog aan de Verenigde Staten geschonken, als dank voor de bevrijding. Na 80 jaar is het gerestaureerd en klinkt het eindelijk weer een beetje zuiver."
Klokken zijn volgens Steijns een typisch symbool voor vrede: "Tijdens de oorlog worden ze uit de toren gehaald en bijvoorbeeld omgesmolten tot kanonnen."

Ace of Spades

Steijns trok vorig jaar de aandacht door samen met gitarist Jitse Zonneveld live vanuit de kerktoren in de binnenstad van Weert de hit 'Ace Of Spades' van de Britse heavymetalband Motörhead te spelen. De video werd ook opgemerkt door de band zelf, die het fragment op sociale media deelde.
Ook de voorzitter van het Beiaardmuseum in het Brabantse Asten hoorde de cover voorbijkomen. Steijns: "Hij heeft mij in contact gebracht met de Nederlandse ambassade in Washington. Zij waren erg gecharmeerd van het feit dat ik op die manier het carillon onder de aandacht bracht en vroegen me om te komen spelen als het Netherlands Carillon gerestaureerd was."

Optreden

Steijns speelt donderdag om 16:00 uur Nederlandse tijd op het vrijheidsconcert op de Arlington begraafplaats in Washington. Tijdens het optreden is ook opgenomen muziek van André Rieu te horen.