Zo herdacht Limburg oorlogsslachtoffers

Nationale Dodenherdenking Tienray © Edward-Media
Op verschillende plekken in Limburg zijn mensen twee minuten stil geweest om burgers en militairen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties om het leven zijn gekomen.
Zo zag de Nationale Dodenherdenking er in onze provincie uit:

Maastricht

De Dodenherdenking in Maastricht was woensdagavond drukbezocht.
Dodenherdenking Maastricht © L1 (Sjors Abeling)

Tienray

Tijdens de Dodenherdenking in Tienray was er een stille tocht en legde burgemeester van Horst aan de Maas Ryan Palmen een krans. Ook lazen kinderen een gedicht voor en legden zij bloemen neer. Na de twee minuten stilte liep te tocht langs een door kaarsen gevormd hart.

Ohé en Laak

De gemeente Maasgouw houdt elk jaar de Dodenherdenking in een andere kern. Dit jaar was dat bij de Sint Annakapel in Ohé en Laak. Burgemeester Stef Strous stond ook stil bij de oorlog in Oekraïne.
Dodenherdenking Ohé en Laak © L1 (Jan de Koning)

Beek

Ook in Beek werd stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers.
Nationale Dodenherdenking Beek © L1 (Ton van Hoorn)

Muzikanten stil

Bij het herdenkingsconcert van het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen waren muzikanten twee minuten stil. Dat gebeurde tijdens het optreden, maar ook backstage.
Nationale Dodenherdenking in Parkstad Limburg Theaters Heerlen. © Jean-Pierre Geusens

Dodenherdenking

Ook buiten Limburg werd op veel plekken stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers, bijvoorbeeld op de Dam in Amsterdam. Na twee coronajaren was het publiek bij de Nationale Herdenking weer welkom.
In Madurodam vond de Nationale Kinderherdenking plaats. The Voice Kids-winnares Emma Kok uit Kerkrade zong een lied tijdens de herdenking.

Optreden Lucas & Steve

De Vrienden van Amstel Live, dat jaarlijks plaatsvindt in Rotterdam Ahoy, hield ook rekening met de herdenking. Tijdens het optreden van dj-duo Lucas & Steve uit Maastricht was het publiek twee minuten stil.