Bijzonder anti-naziboek van Venlonaar opgedoken

Het boek van Julius Obermeier. © Omroep Venlo
De poëziebundel Der Anti-Nazi was de reden dat de Duitse dichter Julius Obermeier in 1940 werd opgepakt in zijn huis in de Venlose Minderbroedersstraat. Een exemplaar van het boek is nu opgedoken en dat is bijzonder, want bijna de hele oplage is verbrand door de nazi’s.
Obermeier is een van de oorlogsslachtoffers die tijdens de Nationale Dodenherdenking worden herdacht.

Boekverbrandingen

De Venlose publicist en chroniqueur Sef Derkx kreeg onlangs een exemplaar van Der Anti-Nazi via een neef van Julius Obermeier. Van de 3.000 gedrukte exemplaren zijn er nog maar twee over. Bijna de hele oplage werd verbrand door de nazi’s tijdens de openbare boekverbrandingen.
Derkx schenkt het boek aan het gemeentearchief waar het een plekje krijgt in de eregalerij.

Gelukkigste tijd van zijn leven

Julius Obermeier vestigde zich in de jaren '20 in Venlo met zijn gezin. Hij werkte hier als tolk en leraar. Samen met zijn vrouw kreeg hij hier een dochter. In 1931, nog voordat de nazi’s aan de macht kwamen, schreef hij de bundel Der Anti-Nazi vol met hekeldichten aan de nazi’s. Hij kon toen niet bevroeden dat zijn gedichten hem uiteindelijk noodlottig zouden worden.
Omdat hij in Venlo de gelukkigste tijd van zijn leven beleefde, vond zijn neef dat het exemplaar van het bijzondere boekje hier thuis hoorde.

Struikelsteen

Nadat hij werd opgepakt bij zijn huis aan de Minderbroedersstraat belandde hij via een aantal omwegen en Duitse gevangenissen in een concentratiekamp in Zuid-Polen waar hij in 1942 stierf. Nu, 80 jaar later, herinnert de struikelsteen voor zijn voormalige huis aan hem.