L1mburg Centraal: Oorlog actueler dan ooit

Gouverneur Emile Roemer legde een krans bij het provinciaal monument. © L1 (Riël Linssen)
Hanna's onderduikadres in Tienray, Benoit Wesly en de Dodenherdenking en meer Limburgs nieuws.

Droog voorjaar bedreigt oogst, voedsel mogelijk duurder

Het is de laatste maanden extreem droog en dat is voor boeren en tuinders in het zuiden van het land een probleem aan het worden. Minder regen kan namelijk leiden tot een mislukte oogst en hogere voedselprijzen. Met name in Midden-Limburg beginnen agrariërs zich zorgen te maken. Op verschillenden plaatsen rond Weert bijvoorbeeld zijn de boeren dan ook begonnen hun land te beregenen.

Droogte treft ook volkstuinders

Wie zelf voedsel verbouwt voor eigen gebruik, heeft natuurlijk ook te maken met de droogte. Dat geldt zeker voor een groep volkstuinders in Dentgenbach, in Landgraaf.

Hanna's onderduikadres in Tienray

Hanna van de Voort in Tienray was vroedvrouw in de oorlog en bracht meer dan 100 Joodse kinderen onder bij pleeggezinnen in Noord-Limburg. Daarmee redde ze de kinderen van een vrijwel zekere dood.

Benoit Wesly en de Dodenherdenking

De oorlog blijft een onuitputtelijke bron van tragische verhalen, maar ook verhalen die kunnen inspireren. Benoit Wesly, boegbeeld van de Joodse gemeenschap in Limburg, kan daarover mee praten. Zijn ouders overleefden het concentratiekamp, keerden terug naar Maastricht en vlak na de oorlog werd Benoit geboren, maar veel familieleden en ook zijn toen 4-jarige broertje overleefden het niet.

Stilstaan bij oorlogsslachtoffers actueler dan ooit

Maastricht stond woensdagmorgen stil bij de oorlogsslachtoffers. Door het geweld in Oekraïne is er opnieuw oorlog op het Europese continent en is herdenking actueler dan ooit. Bij het oorlogsmonument op het Koningsplein werden kransen gelegd en was er twee minuten stilte. Ook gouverneur Emile Roemer was daarbij aanwezig.

Xavier Maassen gaat voor titel in Porsche Carrera Benelux Cup

Voor autocoureur Xavier Maassen staat een nieuw seizoen voor de deur in de Porsche Carrera Benelux Cup. Na de deels mislukte vorige jaargang is het nu tijd voor revanche en hij gaat voor niet minder dan een nieuwe titel in deze klasse.

Internationale Star Wars-dag

Ruimtereizen met lichtsnelheid en spectaculaire intergalactische oorlogen tussen goed en kwaad: Star Wars in een notendop. 4 mei is internationale Star Wars-dag. Een bijzondere dag voor fans van de iconische filmreeks, ook in Limburg.