Voedseltekort en hoge prijzen dreigen door gebrek aan regen

Een waterkanon wordt ingezet voor het beregenen van de akkerbouwgewassen. © L1 (Gerard Pansier)
De droogte van de laatste maanden is voor boeren en tuinders in het zuiden van het land een probleem aan het worden. Minder regen kan namelijk leiden tot een mislukte oogst en hogere voedselprijzen.
In Limburg zijn met name rond Weert agrariërs dan ook begonnen hun land te beregenen.

Extra kosten

Akkerbouwer Chris Breukers uit Ell gaat zijn plantuien al voor de derde keer dit seizoen beregenen. "De bovenste vijf centimeter van de grond is hartstikke droog, daaronder zit prima wat vocht. Als het wortelgestel ook droog wordt, dan is er geen houden meer aan", volgens Breukers.
De enige oplossing is dan sproeien. Maar dat brengt wel extra kosten met zich mee. Volgens Breukers kost één keer beregenen van zijn perceel hem nu 300 euro meer. Hij hoopt dit terug te verdienen door een goede prijs voor zijn plantuien te krijgen.

Sproeiverbod leidt tot voedseltekort

In delen van Noord-Brabant geldt sinds deze week een sproeiverbod. De akkerbouwer uit Ell hoeft zich niet direct zorgen te maken hiervoor omdat hij een eigen waterbron gebruikt. Voor veel andere boeren en tuinders kan een beregeningsverbod wel tot problemen leiden. Giel van Herten, voorzitter van de De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) regio Midden-Limburg, hoopt niet dat het Waterschap in Limburg ook met zo’n verbod komt.
"Er gaat een voedseltekort komen als wij niet meer kunnen beregenen. De consument zal dat toch op een of andere manier moeten betalen", zegt de bestuurder.

Noord- en Zuid-Limburg

De droogte in andere delen van Limburg is minder volgens de LLTB. In Noord-Limburg werpt het bufferen van water in sloten en het instellen van een hoger peil tijdens de winterperiode zijn vruchten af. In Zuid-Limburg zijn de bovenste centimeters van de bouwvoor droog, maar daaronder is nog voldoende water in de bodem aanwezig. Dit hangt ook samen met de lössgrond soort in het zuiden van de provincie, laat de bond weten.