Brunssum verbiedt autotreffen na reeks incidenten

Bij deze bijeenkomst op de Ganzenpool raakte het wegdek beschadigd © L1
Bijeenkomsten van autoliefhebbers in Brunssum zijn per direct verboden. De gemeente heeft dat besloten na een reeks incidenten, waarbij onder meer straatraces werden gehouden.
Op beelden van zulke bijeenkomsten is onder meer te zien dat er op de Ganzepool wordt geracet terwijl er iemand op het dak van een van de auto's ligt. Ook is volgens lokale omroep ZO-NWS door hard remmen het asfalt van de weg vlak langs de Buitenring Parkstad beschadigd geraakt. Ook werd er met brommers en motoren gescheurd.

Afspraken

De gemeente Brunssum heeft geprobeerd afspraken te maken met de organisatoren, waarin onder meer werd gesteld dat er niet geracet zou worden. Nu blijkt dat die afspraak bij het autotreffen van 23 als van 30 april is geschonden, wijst Brunssum de carmeetings de deur. "In eerste instantie waren we er tevreden mee dat de bijeenkomsten van tevoren werden aangemeld, maar dat is nu voorbij", zegt een gemeentewoordvoerder, "Voortaan hebben deze meetings een vergunning nodig, en die zullen we de komende tijd zeker niet verlenen. Het gedrag tijdens de bijeenkomsten accepteren we niet meer."

Hekken

Om te voorkomen dat de meetings illegaal alsnog plaatsvinden, wil de gemeente het terrein aan de Ganzepool afsluiten met hekken. Dat is een taak van de provincie Limburg, die eigenaar is van het terrein. "En uiteraard zullen we optreden als er alsnog zulke bijeenkomsten worden gehouden", voegt de woordvoerder toe.

Regio

De carmeetings streken begin april neer in Brunssum, nadat de autoliefhebbers zich eerder al verzamelden op de parkeerplaats van het Parkstad Limburg Stadion of de meubelboulevard in Heerlen. De ontmoetingen trokken mensen uit de hele regio, tot in Duitsland aan toe. Vooralsnog heeft Brunssum geen contact opgenomen met buurgemeenten, om te voorkomen dat de illegale straatraces nu uitwijken naar andere plekken in de regio Parkstad.