Zes wethouders in Heerlen, Jongerenpartij haakt af

Het stadhuis van Heerlen © L1 (Camiel Schnackers)
De nieuwe coalitie in Heerlen krijgt zes wethouders. De Jongerenpartij ziet af van deelname aan de nieuwe coalitie, omdat ze geen wethouder mogen leveren.
De beoogde coalitiepartijen zijn de Ouderenpartij Heerlen en SP (leveren elk twee wethouders), het CDA en de combinatie VVD/D66 (elk één wethouder). Daarmee krijgt de huidige coalitie een doorstart.

Jongerenpartij wilde eigen wethouder

De Jongerenpartij kwam afgelopen maart met drie zetels voor het eerst in de gemeenteraad. De nieuwe partij kreeg het aanbod om deel te nemen aan de nieuwe coalitie en - zo stelt formateur Eke Zijlstra - 'de kans op het leveren van een stevige, inhoudelijke bijdrage in het aanstaande coalitieakkoord, maar zonder eigen wethouder'. Voor de Jongerenpartij was de laatste de reden om niet verder deel te nemen aan de formatie.
Over de verdeling van de portefeuilles over de wethouders is nog niet door de partijen gesproken. Dat gebeurt pas nadat overeenstemming is bereikt over de inhoud van het coalitieakkoord. De formateur verwacht hiervoor nog ongeveer twee weken nodig te hebben.
Vrijwel direct na de verkiezingen stelde toenmalig informateur Marjo Vankan dat voorzetting van de huidige coalitie logisch zou zijn. “Deze coalitie is een bestendiging van de koers en doet recht aan de verkiezingsuitslag”, zo schreef ze. Volgens haar werd de verkiezingsuitslag geïnterpreteerd als een bevestiging van de uitgezette koers door de coalitie.