Geen gevangenisstraf voor psychotische azc-steker

Zeven azc-bewoners zijn op 21 april 2021 neergestoken door Endurance B. © Fer Traugott
De 25-jarige asielzoeker die in april 2021 zeven mensen neerstak in het AZC in Echt gaat niet de gevangenis in. Hij is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en gaat naar een tbs-kliniek, om daar behandeld te worden.
Dat bepaalde de rechtbank in Roermond woensdagmiddag.

Bewogen verleden

Endurance B., een Nigeriaanse twintiger, was na de gewelddadige dood van zijn ouders gevlucht uit zijn vaderland en kwam via mensensmokkelaars eerst in Italië en later in Nederland terecht. In het asielzoekerscentrum in Echt ging het al langer niet goed met hem. Endurance klaagde over onverklaarbare hoofdpijn in de periode voor de steekpartij.

Bloed aftappen

De Nigeriaan hoorde ook stemmen en geloofde dat er mensen waren die zijn bloed wilden aftappen en giftige vloeistof in zijn aderen wilden spuiten. Volgens de deskundigen had Endurance geen reëel beeld van de werkelijkheid. Zij spreken van psychotische klachten. Diezelfde deskundigen adviseerden de rechter om geen gevangenisstraf op te leggen. Ook advocaat Rick Engwegen vroeg aandacht voor de psyche van zijn cliënt.
Dat advies wordt dus overgenomen. De rechter ziet weliswaar voor meerdere pogingen tot doodslag, maar stelt vast dat Endurance helemaal buiten zichzelf stond op de dag van de steekpartij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!