Akkers aangepast voor vasthouden regenwater

Door akkers aan te passen, wordt regenwater langer vastgehouden © Istock
Door akkers op een ander manier in te richten, kunnen boeren regenwater langer vasthouden en daarmee het risico op wateroverlast en zelfs overstromingen verminderen.
Die conclusie volgt uit een drie jaar durende reeks proeven van het Waterschap Limburg, de provincie, de universiteit van Wageningen en verschillende agrariërs. In totaal werden er 16 manieren om water langer vast te houden uitgeprobeerd, bij verschillende gewassen.

Opbrengst

Zo blijkt uit de experimenten dat maisvelden op hellingen die ruitvormig zijn ingezaaid langer regenwater vasthouden. Een proefopstelling op deze manier in Wijnandsrade hield ruim 60 procent meer water vast dan een normaal maïsveld. Bij aardappelvelden bleek dat het telen van aardappelen in bedjes niet alleen de wateropvang verbeterde, maar ook de opbrengst.
Voor boeren die hun akkers op zo'n waterbesparende manier willen inrichten heeft het Waterschap een stimuleringsregeling in het leven geroepen.

Overstromingen

Met name in het Heuvelland geldt dat hoe langer water wordt vastgehouden op akkers, hoe langzamer de rivieren volstromen. De zware overstroming in de zomer van 2021 werd mede veroorzaakt doordat het regenwater meteen richting Geul en Gulp stroomde, die de hoeveelheid water niet konden verwerken.