Gevangenisstraf geëist voor plannen moord op vastgoedkoning

De Sittardse vastgoedmagnaat Ad Paes tijdens de presentatie van de Quote500 in 2003. © ANP
Er is opnieuw gevangenisstraf geëist tegen Jan W. (70), de Rotterdammer die een moord zou hebben beraamd op de Sittardse vastgoedmagnaat Arthur 'Ad' Paes. Justitie wil hem drie jaar achter de tralies.
Eerder werd Jan al veroordeeld tot 27 maanden celstraf door de rechtbank in Rotterdam. Tegen die straf ging hij in hoger beroep.

Koning van Somey

Paes runt al decennia verschillende bedrijven in Ghana en zorgt daarmee plaatselijk voor honderden banen. Het leverde hem de eretitel 'koning van Somey' op. Het was echter niet enkel hosanna in Ghana. Paes' Royal Beach Hotel in Accra werd tussen 2008 en 2010 gerund door Jan. Die werd ontslagen na vermeende fraude. Sindsdien leven de twee in zware onmin.
Lasterlijke verhalen
In Ghana zijn er al eens plannen gemaakt om Paes te vermoorden en ook toen was Jan, volgens plaatselijke autoriteiten, het brein achter die operatie. Daarnaast werd de Sittardse vastgoedkoning beticht van kindermisbruik in het Afrikaanse land. Hij is door Ghanese opsporingsdiensten vrijgepleit. De Ghanese echtgenote van Jan is tot drie jaar cel veroordeeld voor het verspreiden van onware verhalen over het kindermisbruik.
De drukke straten van de Ghanese hoofdstad Accra op archiefbeeld. © iStock

'Hij moet dood'

De voorlopig laatste twist tussen de twee was een nieuwe poging om de Sittardenaar te vermoorden in 2016. Jan betaalde ene Rob 2.500 euro, volgens die laatste was dat om Ad Paes te liquideren. Rob nam het gesprek met opdrachtgever Jan op. 'Hij moet honderd procent dood, want als hij gewond is of wat dan ook, dan wordt hij alleen maar gevaarlijker', zegt Jan op die tape.
Volgens de huurmoordenaar moest hij Paes in de vroege ochtend doodschieten bij diens kasteel in het Belgische Esneux. Hij voerde de klus echter nooit uit. De man benaderde Paes en hoopte geld te krijgen voor de 'gouden tip' die het leven van de Sittardenaar redde.

Duizend euro

Daarnaast perste hij zijn opdrachtgever af. Die gaf hem nog 1.000 euro om te voorkomen dat de opnames zouden uitlekken. "Cliënt heeft niemand uitgelokt om een moord te plegen, maar ís uitgelokt en afgeperst", zegt advocaat Marcel Smit. Volgens Smit waren er geen plannen Paes te vermoorden. "Het zegt genoeg dat deze Rob ook is veroordeeld voor het afpersen van cliënt."

Onder de rechter

Advocaat Smit pleit voor vrijspraak. Zijn collega Sjoerd van Berge Henegouwen, die slachtoffer Paes bijstaat, wil op dit moment niets kwijt. "De zaak is nu onder de rechter en wij vinden het niet chique om in aanloop naar een uitspraak commentaar te geven", zegt Van Berge Henegouwen. Op 13 mei doet het Hof in Den Haag uitspraak in het hoger beroep.