Gijs Tuinman: 'Wat heb jíj nodig om je vrij te voelen?'

Gijs Tuinman ontvangt de Militaire Willems-Orde van koning Willem-Alexander © ANP
Vraag ook eens aan een ander wat hij nodig heeft voor een gevoel van vrijheid. Die oproep staat centraal in de 5 mei-lezing van Ridder in de militaire Willems-Orde Gijs Tuinman.
De luitenant-kolonel uit Heerlen hoopt met zijn toespraak op Bevrijdingsdag mensen aan het denken te zetten.

Vrijheid

"Het is belangrijk je af te vragen wat vrijheid eigenlijk met je doet", vertelt Gijs Tuinman. Voor hem is vrijheid, naast randvoorwaarden als democratie en rechtspraak, het gevoel vrij te kunnen denken: "Dat je niet de hele dag bezig bent met hoe je voor je eten moet zorgen of hoe je de belasting kan betalen. Dat je vrij van geest bent maar ook dat je de ideeën die je hebt om kunt zetten in daden. Dat is voor mij mijn gevoel van vrijheid."

Inzet leger

Dat vrijheidsgevoel is volgens Tuinman ook heel belangrijk als het over de inzet van het leger gaat. "Als je kijkt naar Oekraïne, bijvoorbeeld. Hoe kan je voor anderen iets doen om dat gevoel van vrijheid groter te maken?"
Daar hoort ook bij de ander te vragen wat hij nodig heeft zich vrij te voelen, in plaats van dat voor die persoon te bepalen. "Met militaire inzet heb ik dat wel vaker. Als we bijvoorbeeld naar Afghanistan kijken: wíj bepalen wat de ander nodig heeft. Voor Oekraïne geldt hetzelfde. Terwijl het eigenlijk begint bij het inleven in de positie van de ander."
Als Tuinman naar de wereld kijkt, komt er nog wat bij. "Het kunnen opkomen voor vrijheid. Om iets te kunnen doen, te kunnen strijden voor de vrijheid van anderen, dat is voor mij ook een gevoel van vrijheid."

Mede-strijder

In zijn strijd voor vrijheid heeft de luitenant-kolonel veel meegemaakt. Tuinman sprak woensdagavond tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei een zogeheten getuigenverklaring uit. "Ik sta stil bij mijn kameraad en mede-strijder Kevin van de Rijdt", vertelt Gijs Tuinman.
Kevin was een van de commando's die met Tuinman mee was op missie naar Afghanistan, in 2009. "Hij heeft eigenlijk het ultieme offer betaald. Niet voor zijn vrijheid, maar voor ónze vrijheid. Daar sta ik bewust bij stil."