Dodenherdenking van start: 'Ineens weer heel dichtbij'

Gouverneur Emile Roemer legde een krans bij het provinciaal monument. © L1 (Riël Linssen)
In Maastricht is woensdagochtend stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking. Bij het oorlogsmonument op het Koningsplein werden kransen gelegd en twee minuten stilte gehouden.
Ook gouverneur Emile Roemer was daarbij aanwezig.

Vlaggen halfstok

Roemer legde namens de provincie Limburg een krans. "Het is heel goed dat we blijven herinneren. We zien nu aan de andere kant van Europa hoe belangrijk dit is", vertelt hij.
Tijdens de ceremonie woensdagochtend werden de vlaggen bij het oorlogsmonument halfstok gehangen. De twee minuten stilte werden ingeluid door de taptoe.

Oekraïne

Tijdens die stilte staat Roemer zelf ook even stil bij de huidige oorlog in Oekraïne. "Het komt ineens weer heel dichtbij. Iets waarvan we dachten dat het uit Europa weg zou blijven, komt toch weer terug. Dan weet je hoe zuinig je moet zijn op je vrijheid en democratie."

Herdenkingsmoment

Woensdagavond vindt er opnieuw een herdenkingsmoment plaats op het Herdenkingsplein in Maastricht. Ook op veel andere plekken in Limburg wordt om 20:00 uur stilgestaan bij alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna.