VieCuri zet grote stap in de strijd tegen jicht

Onderzoeker Tom Niessink aan het werk met de Raman spectroscoop. © L1 (Gerard Pansier)
Met een nieuw apparaat wil ziekenhuis VieCuri in Venlo een grote stap zetten in het onderzoek naar kristalziekten zoals de reumatische aandoening jicht.
Het ziekenhuis gaat gewrichtsvocht van patiënten onderzoeken met de Raman spectroscoop waardoor op veel specifieker niveau nieuwe kristallen herkenbaar en inzichtelijk worden gemaakt.

Sneller en beter

Met de Raman spectroscoop kan in de toekomst sneller en beter dan tot nu toe een diagnose gesteld worden, stelt het ziekenhuis. Volgens onderzoeker Tom Niessink is dat positief nieuws voor patiënten. "Als je een zekere diagnose hebt, kun je ook zeker en gerichter behandeld worden. En er komt ook weer nieuwe medicatie op de markt die ook weer op die data verder kunnen", zegt de onderzoeker van VieCuri.
Als een patiënt eerder behandeld wordt, kan daarnaast in sommige gevallen complexe jicht worden voorkomen.

Wereldprimeur

Volgens VieCuri zijn ze wereldwijd het eerste ziekenhuis dat beschikt over zo’n apparaat voor medische diagnoses. Als topklinisch ziekenhuis dat onderzoek doet naar jicht krijgt de Venlose verpleeginrichting kans om deze noviteit in samenwerking met de Universiteit Twente te gebruiken.
De eerste resultaten zijn hoopvol volgens Niessink. "Het apparaat doet best wel precies wat ik had verwacht. Als de neuroloog met zekerheid zegt 'Dat is jicht;, dan komt er met zekerheid ook jicht uit, bijvoorbeeld. Dat zijn dingen die voor validatie heel belangrijk zijn", volgens hem.

Artrose, Alzheimer en slagaderverkalking

In eerste instantie richt het onderzoek zich op de reumatische aandoening. Op termijn wordt de Raman spectroscoop ook ingezet voor onderzoek van andere ziekten waarbij kristallen een rol spelen, zoals vormen van artrose, Alzheimer en slagaderverkalking.