Vinders fosforbom geschrokken maar gaan door met hobby

Het restant van de fosforbom die in Rimburg ontplofte © Alex Boschitsch
Het besef dat het heel anders had kunnen aflopen, is er een dag later wel degelijk. Toch gaan de twee jongens die maandagavond een nog werkende fosforbom in Rimburg vonden, gewoon door met hun hobby.
Dinsdagmiddag gingen ze terug naar de plek, waar het avontuur zich afspeelde, langs de Worm bij Rimburg. De plek, waar de bom uiteindelijk ontplofte, is nog duidelijk zichtbaar. Een boom zit onder de 'fosforplekken' en de struiken eromheen zijn als het ware weggebrand. Verderop ligt nog wat oud ijzer, wat ze daarvoor met hun magneten hadden opgevist. De bom, die alle consternatie veroorzaakte, volgde snel daarna.

Geen idee

"We waren net tien minuten bezig en ik had geen idee wat ik in mijn handen had. Maar toen het begon te roken, wist ik meteen dat dit niet goed was, al dacht ik dat hij niet meer zou exploderen. Maar we hebben hem toch maar weggelegd en de politie gebeld", kijkt Alex Boschitsch nu terug.

Enorme knal

Toen politie en brandweer arriveerden, werd de omgeving direct afgezet, omwonenden moesten hun huis uit en iedereen werd op afstand gezet. Na een half uurtje ontplofte de bom alsnog. "Dat was bizar hard, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Harder dan het meest illegale vuurwerk. De brandweer en mensen van de EOD (Explosieven Opruimingsdienst) zeiden ook dat ze dit nog nooit mee hadden gemaakt."

Vuurbal

Fosforbommen worden in de oorlog gebruikt om zoveel mogelijk schade aan te richten. Normaal gesproken ontploft eerst de bom, waarna het fosfor ervoor zorgt dat alles in de omgeving gaat branden. Er ontstaat een vuurbal. Maar maandagavond gebeurde dus het omgekeerde, eerst liep het fosfor uit de bom, waarna hij pas een tijdje erna explodeerde. Waarschijnlijk omdat hij er door de jaren heen al is beschadigd. "Dat is wel ons geluk geweest, want anders hadden we dit niet kunnen navertellen", aldus de twee magneetvissers uit Heerlen en Landgraaf.

Beginners(on)geluk

En dat terwijl ze pas drie weken bezig waren met hun nieuwe hobby. Beginnersgeluk of beginnersongeluk? "We zitten nog een beetje op twee gedachten, maar we gaan wel door met onze hobby. Al zullen we door dit avontuur nog beter opletten en proberen de risico's zo klein mogelijk te houden. Maar hiervoor doe je het uiteindelijk wel, voor het avontuur en de spanning."
Magneetvisser Alex aan de Worm in Rimburg © L1 (Frank Moonen)