Derde klap voor horeca: inflatie raakt ondernemers

"Ondernemers zijn nog aan het herstellen van de coronapandemie", aldus algemeen directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland . © iStock
MBK-Limburg verwacht dat de inflatie zeker tot en met december hoog blijft. Vooral de horecasector gaat de zwaarste klappen incasseren, zo verwachten deskundigen.
"Denk hierbij aan cafés en restaurants. Consumenten zullen nu keuzes moeten maken hoe ze hun geld gaan besteden. Primaire levensbehoeften zoals eten en een warm huis hebben, krijgen voorrang", zegt vicevoorzitter Paul Verhoeven van MKB-Limburg, de belangenbehartiger van het midden- en klein bedrijf.

'Inkomen daalt'

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam de inflatie vorige maand op 11,2 procent uit. Dat is de sterkste stijging van de prijzen in de eurozone, met uitzondering van de Baltische staten. "Als de 10 procent wordt gepasseerd, daalt het inkomen van de samenleving. En de opgebouwde reserves uit de coronaperiode gaan mensen niet uitgeven in een restaurant of café", zegt Verhoeven.

De coronanasleep

Hoeveel moet - en nog belangrijk: hoeveel kan - de horecabranche nog slikken? Niet heel veel meer, want café- en restauranthouders kampen met financiële problemen en vechten nog steeds om te kunnen overleven. Volgens Beljaarts is er weinig geld om te investeren en draait de branche onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te halen. Want die penarie is ontstaan door het coronavirus en de toen opgelegde regels van het kabinet, zegt de horecadirecteur.
De bedrijfstak heeft bijna 6 miljard euro tegemoetkoming gekregen voor loonkosten en vaste lasten, maar daarmee zijn de problemen volgens KHN niet opgelost. "Ondernemers hebben veel opgeofferd. Dat geldt niet alleen voor de horeca, maar ook voor bijvoorbeeld winkeliers. Ze kregen geen volledige compensatie, maar slechts een deel. Dus de aanvulling kwam uit het eigen potje van de ondernemer. Ze zijn de Belastingdienst nog aan het terugbetalen", vertelt de algemeen directeur van de branchevereniging voor de horeca.