Per ongeluk vrijgelaten tbs'er jarenlang vast voor stalking

Een cellenblok in de gevangenis in Sittard. © L1 / Bas Dingemanse
De tbs'er die onlangs per ongeluk is vrijgelaten door de gevangenis in Sittard, zit al jaren onafgebroken in gevangenissen en klinieken. Hij is meermaals veroordeeld voor het stalken van zijn ex-partner.
Dat blijkt uit informatie van L1. De laatste keer is hij veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf en een tbs-maatregel.

Brieven uit de bajes

De man zat na de breuk met zijn vriendin in 2013 regelmatig vast voor stalking, maar kwam tot 2015 nog wel eens vrij. Sindsdien zit hij onafgebroken 'binnen': tot 2020 in een gevangenis en daarna in tbs-kliniek De Rooyse Wissel. Dat hij opnieuw is veroordeeld én tbs kreeg, had alles te maken met de brieven die hij bleef schrijven vanuit detentie.

Zeven dagen vast

Ook in De Rooyse Wissel ging hij door met brieven schrijven. Daarmee schond hij voorwaarden die aan hem zijn opgelegd. Hij werd gestraft met zeven dagen detentie in de Sittardse gevangenis. De man is na zijn korte celstraf echter gewoon vrijgelaten. Hij meldde zich uit eigen beweging nog diezelfde dag bij De Rooyse Wissel. Het Openbaar Ministerie is verantwoordelijk voor het contact met de gevangenis en de tbs-kliniek. In die communicatie is iets misgegaan.

Knokken voor verlof

Volgens advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen toont het feit dat zijn cliënt zichzelf meldde aan dat de man klaar is voor proefverlof. "Wanneer hij op vrije voeten is, houdt hij zich duidelijk keurig aan zijn aanwijzingen. Cliënt kan dus op proefverlof."
Dat proefverlof komt er voorlopig niet. Begin dit jaar verlengde de rechtbank in Roermond het tbs-traject van de man met twee jaar. Proefverlof komt pas aan de orde bij een verlenging van één jaar. De tbs'er en advocaat Van Berge Henegouwen gingen in hoger beroep tegen de tweejarige verlenging. Dat beroep dient in juni.