Luchthaven Luik wil vrachtverkeer flink opschalen

De luchthaven van Luik-Bierset. © ANP
De luchthaven in Luik wil het aantal vrachtvluchten de komende decennia meer dan verdubbelen. Gemeenten in Zuid-Limburg maken zich zorgen over geluidsoverlast en bereiden stappen voor om de uitbreiding tegen te houden.
Maastricht, Eijsden-Margraten, Vaals en Gulpen-Wittem geven vrijdag samen met acht Belgisch-Limburgse gemeenten een persconferentie.

Bijna 70.000 bewegingen

Volgens Het Belang van Limburg heeft het vliegveld in Luik een nieuwe vergunningsaanvraag klaarliggen. De luchthaven verwacht dat er in 2043 ongeveer 69.260 vliegtuigbewegingen zijn, dat is meer dan het dubbele van vorig jaar. Ook zal het aantal nachtvluchten stijgen met 27 procent tot 2280 per maand.

Gezamenlijk standpunten gemeenten

Veel gemeenten in zowel Nederlands- als Belgisch-Limburg maken zich zorgen over de toenemende overlast. De luchthaven ligt in Bierset bij Luik, dichtbij de grens met Zuid-Limburgse gemeenten. De vliegtuigen veroorzaken al jaren overlast tijdens het landen en het opstijgen in een aantal gebieden in het zuiden van de provincie.
Vooralsnog verwacht het vliegveld niet dat ook de passagiersaantallen gaan stijgen. Momenteel vliegen er ongeveer 160.000 passagiers per jaar vanaf Bierset, maar dat aantal stijgt niet in prognoses van de luchthaven.

Verlenging tweede startbaan

De huidige vergunning loopt 2 januari 2023 af. In de nieuwe aanvraag zou ook een verlenging van de tweede startbaan zijn opgenomen. Hoewel Luik niet veel passagiers vervoert, is de luchthaven wel een grote speler op cargo-gebied: in Europa staat Bierset op plek zes. Zo is er in 2020 voor 1,12 miljoen ton aan vracht vervoerd naar meer dan 1500 wereldwijde bestemmingen.
De luchthaven zorgt voor ongeveer 9000 (in)directe banen in de wijde omgeving.